Pronađena druga crna kutija iz zrakoplova Air Algerie, Hollande proglasio trodnevnu žalost

Pronađena druga crna kutija iz zrakoplova Air Algerie, Hollande proglasio trodnevnu žalost

Foto: chello.nl

UJEDINJENI narodi priopćili su u subotu da su njihovi stručnjaci locirali drugu crnu kutiju leta Air Algerie koji se srušio u Maliju ranije ovoga tjedna.

Prvotni dokazi uzeti s mjesta nesreće daju naznake da se zrakoplov raspao kada je udario o tlo u četvrtak rano ujutro, tako da nije vjerojatno da se radilo o napadu.

Među 118 poginulih u zrakoplovu bila su 54 francuska državljana.

Francuski predsjednik Francois Hollande izjavio je u petak da je prva crna kutija pronađena i da će biti analizirana. Hollande se planira sastati s obiteljima žrtava kasnije u subotu.

Hollande obećao dovesti tijela žrtava nesreće u Maliju, proglasio trodnevnu žalost

Francuski predsjednik Francois Hollande obećao je u subotu da će se u Francusku dovesti sva tijela francuskih žrtava pada zrakoplova Air Algerie na sjeveru Malija i da će obitelji koje to žele moći uz službenu pratnju posjetiti mjesto nesreće te je od ponedjeljka najavio trodnevnu nacionalnu žalost.

"Odlučio sam da će ekipe na terenu skupiti sva tijela na jednom mjestu i identificirati ih, bez obzira koliko će to potrajati te ih, kada to bude moguće, dovesti u Francusku. Naglašavam, sva tijela, tijela svih putnika na tome letu", rekao je Hollande nakon susreta s obiteljima francuskih žrtava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U padu zrakoplova u četvrtak poginulo je 118 osoba, među kojima 54 Francuza.

"Obitelji koje to budu htjele" dobit će "kada za to dođe vrijeme" pratnju koja će ih odvesti "na mjesto nesreće" na sjeveru Malija, rekao je Hollande.

Na mjestu pada zrakoplova "podignut će se nadgrobni stup kako se ne bi zaboravilo da je na tom mjestu poginulo 118 ljudi", dodao je.

Burkina Faso je pokrenula sudsku istragu o padu tog zrakoplova koji je u noći na četvrtak iz Ouagadougoua letio u Alžir, ali se 50 minuta nakon polijetanja srušio iznad malijskog teritorija, rekao je u subotu poslijepodne predsjednik Burkine Faso, Blaise Compaore, primajući obitelji žrtava nesreće.

"Državni tužitelj u Ouagadougouu pokrenuo je sudsku istragu 24. srpnja tijekom večeri kako bi utvrdio uzroke nesreće", rekao je Compaore u nazočnosti više od sto ljudi među kojima su bili državljani Burkine Faso, Francuske, Libanona i Alžira.

Državni tužitelj će "usko surađivati s kolegama u Maliju i u Francuskoj, zemljama" s kojima Burkina Faso ima ugovore o pravosudnoj suradnji, kazao je.

Državne zastave na javnim zgradama u Francuskoj bit će tri dana, počevši od ponedjeljka, spuštene na pola koplja u znak žalosti zbog žrtava nesreće zrakoplova Air Algerie u Maliju, doznaje se u subotu iz ureda francuskog predsjednika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara