"Prosječna građanka": Neka vlast bude čast, a ne mehanizam za bogaćenje!

"Prosječna građanka": Neka vlast bude čast, a ne mehanizam za bogaćenje!

Foto: ilustracija

INDEXOVA čitateljica poslala nam je pismo koje je jučer objavila na Facebooku Vlade. Pismo prenosimo u cijelosti, a zatim i Vladin odgovor  u kojemu je citiran premijer Milanović: "Šansa malih naroda je u otvorenom društvu i u otvorenom tržištu pod uvjetom da znamo koje su naše vrijednosti i svetinje, pod uvjetom da štitimo slabije, pod uvjetom da se borimo za socijalnu pravdu, ali da znamo što ona jest. Bit će grešaka, bit će promašaja, bit će krivih procjena, bit će nesuglasica, bit će i svađa, ali to je pravac kojim ćemo ići. Dajem riječ za to."

"Prosječna sam građanka lijepe naše.

Pod tim mislim da imam kredite kao i svi drugi, radimo i suprug i ja, plaće jedva dostatne za život. Redovito plaćamo svoje račune pa ipak smatram da smo blagoslovljeni. Uskoro nam stiže treće dijete u obitelj i mi se veselimo usprkos sivilu u cijelom društvu. Živimo skromno pa nismo gladni, prvo podmirimo sve naše obveze, a nama što ostane. Cipele kupujem kad baš moram, kino je davno zaboravljeni luksuz, o odlasku na more da i ne pričam. Kako god, sa budžetom kojim raspolažemo, sve se nekako podmiri jer smo svjesni da nam neke stvari jednostavno ne mogu biti i ne pravimo oko toga dramu, stisnemo se, sretni, jer ipak imamo krov nad glavom dok mnogi nemaju ni to.

Zbog svoje troje djece osjećam se odgovorna da vam skrenem pozornost na par stvari.

Sve ste se nešto primili posla usput pljujući po bivšima, ali ništa niste riješili. Ružne riječi nisu ključ rješenja kao ni svaljivanje krivice na druge. Zaboravili ste voljeti Lijepu ovu našu, kad već narod nemilosrdno gazite. A narod ko ovce, stenje i šuti, šuti dok ne prekipi...  Zaboravljate na povijest našu, podosta biste mogli naučiti...  Seljačka se buna dizala zbog desetine, a vi danas odlamate narodu u startu četvrtinu, a kroz ostale namete idete do tri...  Umjesto da potičete potrošnju i smanjite PDV na 15 posto, uvodite još i fiskalizaciju kao kranju mjeru stege. Pa ipak proračun se ne puni, rupe su sve veće.

U ministarstvima zaposlite one koji su idealisti, a ne samo proračunati stručnjaci. One koji će voljeti ovaj narod i raditi na njegovu dobrobit, a ne na štetu svih nas i vas.

Neka vlast bude čast a ne mehanizam za osobno bogaćenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skrešite bankama kamate i otpišite nerealne dugove. U mom kućnom budžetu sa samo ove dvije mjere ostalo bi i za kino i za kvalitetne cipele i za odjeću hrvatskih proizvođača. U konačnici, sve bi se to opet vama slilo u proračun. Kako bi stopa bila manja nitko ne bi švercao ni pronalazio načine da umanji promet. Za one koji bi ipak to činili, uvedite i rigoroznije mjere od postojećih. Tada ne bismo odlazili u velike centre dok su povoljne akcije niti bismo kupovanjem stranih proizvoda (jeftinijih i nekvalitetnijih) poticali rast tuđih ekonomija na štetu naše.

Jer hrvatske si brendove odavno 90 posto građana ne može priuštiti.

Tada ne bismo kupovali jeftinu odjeću i čekali sniženja, već bismo kupovali naše...  I svima bi bilo dobro, otvorila bi se nova radna mjesta i uskoro bi naš BDP rastao ne za 1-2 posto već minimalno za 10. A za to ne treba ništa drugo nego samo malo hrabrosti i volje. I ne bojte se, narod bi bio uz vas, a naša bi vas povijest pamtila po dobru. Jesmo napaćeni i izmoreni, ali u nama još uvijek kuca veliko srce hrvatsko!U domovinskom ratu pobjedu nije odnijelo ni naoružanje ni strategija, već srce!I Isus je rekao: "Draža mi je ljubav nego žrtva!"

Ako je jednom Ghandiju On bio dovoljno dobar za nadahnuće, zašto ne može biti vama?Zašto naš sveopći bijes ne pretvorite u polet, u korist svoju i nas svih?! Zašto hrlite u EU kad ste itekako svjesni da su naša blaga stostruko veća od onog što nam nude zauzvrat? A samo su nam milošću božjom dana, jer niti sam ja niti ste vi učinili Lijepu našu ovako lijepom! Ne idite kao guske u maglu, Radić vas je to želio naučiti!I on nije ni života žalio, a vama je teško odlomiti dio svojih plaća!Što se ne ugledate na državnike koji su javnim prijevozom dolazili na posao, a sve u svrhu štednje za zemlju koja im je i majka i dom. Ne budite vlada poslušnika niti taoci interesnih skupina. U državi kakvu ja želim i o kojoj vam pričam jedino ne bi prosperirali bankari, lihvari i mešetari. A oni danas vladaju Hrvatskom umjesto vas. I to je ono što ja svoju djecu ne želim učiti, jer ako iselimo svi, popljuvali smo sve ono za što su generacije krvarile i trpjele! A vama ostavljam na savjesti, jer ona zadnja kuca, ali ipak zakuca, ovo pitanje: VRIJEDI LI?! BOG VAS BLAGOSLOVIO!"

Vladin odgovor:

"Sigurnost, solidarnost, ravnopravnost, pravednost i napredak svih hrvatskih građana temeljni su ciljevi i načela na kojima Vlada gradi svoju politiku i rješenja za novu zaposlenost i gospodarski rast u pravednijem društvu.

Vlada RH određuje, usmjerava i usklađuje provedbu politika i programa te u tu svrhu predlaže i donosi strategije, daje smjernice, donosi akte te poduzima druge mjere potrebne za uređenje odnosa iz područja svoje nadležnosti.

Nadalje, Vlada predlaže Hrvatskom saboru zakone i druge akte te državni proračun i završni račun, provodi zakone i druge odluke Hrvatskoga sabora, donosi uredbe za izvršenje zakona, vodi vanjsku i unutarnju politiku, usmjerava i nadzire rad državne uprave, brine o gospodarskom razvitku zemlje, usmjerava djelovanje i razvitak javnih službi te obavlja druge poslove određene Ustavom i zakonom.

Premijer Milanović: "Šansa malih naroda je u otvorenom društvu i u otvorenom tržištu pod uvjetom da znamo koje su naše vrijednosti i svetinje, pod uvjetom da štitimo slabije, pod uvjetom da se borimo za socijalnu pravdu, ali da znamo što ona jest. Bit će grešaka, bit će promašaja, bit će krivih procjena, bit će nesuglasica, bit će i svađa, ali to je pravac kojim ćemo ići. Dajem riječ za to."

Cilj: Naša vizija nove hijerarhije društvenih vrijednosti počiva na zaštiti pojedinca od svemoći vlasti i države. Stvarno poštovanje i zaštita Ustavom zajamčenih ljudskih prava i temeljnih sloboda vodit će nas prema stabilnom i odgovornome društvu.

Pogledajte i: #VladaUP: You can lead by polls or by goals. http://bit.ly/OuSYeq

Cilj nam je da u ovom mandatu Vlade novim konceptom zajedništva državne vlasti s građanima i civilnim društvom otvorimo novi prostor zajedničkoga djelovanja u stvaranju, provođenju i nadzoru politika koje su od izravnoga interesa za građane. Time želimo potaknuti transparentnost i otvorenost rada tijela javne vlasti i uključivanje građana i civilnoga društva u oblikovanje javnih politika."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara