Radman pokleknuo i objavio plaće, evo koliko zarađuju zaposlenici na HRT-u

Radman pokleknuo i objavio plaće, evo koliko zarađuju zaposlenici na HRT-u

Foto: FAH

HRVATSKA radiotelevizija odlučila je objaviti podatke o prosječno isplaćenoj bruto plaći svih zaposlenika HRT-a u prvom kvartalu 2015. godine.

Podsjetimo, Goran Radman je zadnjih mjesec dana bio pod snažnim javnim i političkim pritiskom da objavi neto i bruto plaće zaposlenika na javnome servisu, na što je redovito odgovarao kako ne može ispuniti taj zahtjev jer bi time prekršio zakon.

Dio zastupnika, među njima i zastupnici Kukuriku koalicije, pred šefa HRT-a stavili su ultimatum - ili objava plaća, ili napuštanje pozicije.

Izgleda kako je u konačnici Radmanu mjesto Glavnog ravnatelja HRT-a ipak previše priraslo srcu da bi ga žrtvovao oko ovakvog spora. Dokument u kojemu su vidljive bruto plaće na HRT-u donosimo u nastavku:

Prosjecna Bruto Placa-RM-prvi Kvartal 2015 01

Na HRT-u zaposleno skoro 3000 ljudi

U izvješću o plaćama na HRT-u u prvom kvartalu 2015. uz funkciju glavnog ravnatelja javnog servisa stoji najviši bruto iznos - 42.073,58 kuna, a glavni urednik prema objavljenim podacima dobiva 21.092,78 kuna. Primanja novinara-urednika su 8.669,82 kuna, dok TV spikeri-voditelji imaju 9.904,46 kuna, dopisnik HRT-a 17.207,13 kuna, a pravnik voditelj 9.713,03 kuna bruto. Na HRT-u je s 31. ožujkom bilo 2980 zaposlenih raspoređnih na 424 vrste radnih mjesta.

U priopćenju se skreće pozornost da se plaća radnika/ca HRT-a sastoji od osnovne plaće radnog mjesta iz Ugovora o radu za redovan radni učinak, dodatka na plaću i stimulativnog dijela plaće. Osnovnu plaća radnika čini umnožak vrijednosti osnovice i pripadajućeg koeficijenta radnog mjesta, s time da vrijednost, odnosno osnova koeficijenta iznosi 1.337,00 kuna bruto, sukladno članku 37. stavku 2. Kolektivnog ugovora. Osnovna plaća radnika uvećava se za svaku navršenu godinu radnog staža i uvećava se za svaku navršenu godinu rada kod poslodavca. Plaća se može uvećati na osnovi posebnih uvjeta rada, ako radnik radi u takvim uvjetima (noćni rad, prekovremeni rad, rad nedjeljom, subotom i dr.), a sve sukladno Zakonu o radu i Kolektivnom ugovoru.

Povodom objave podataka o plaćama, Glavni ravnatelj HRT-a dao je i kratki intervju za HRT.

Gospodine Radmane, zašto ste sada odlučili objaviti plaće zaposlenika HRT-a, jeste li na kraju popustili pritiscima unatoč početnom odbijanju?

"Ne, nikako. Kao glavni ravnatelj HRT-a nikada nisam imao namjeru tajiti plaće zaposlenika jer nemamo što skrivati. Radimo transparentno i odgovorno, a to pokazuju rezultati. Mi smo danas objavili sve što smo mogli i smjeli, a da pri tome nismo prekršili zakone Republike Hrvatske. Objavili smo bruto plaće i nismo otkrivali osobne podatke zaposlenika. Osim mojih, a ja sam ih pristao otkriti. Sabor je tražio nešto drugo, osobne podatke i neto iznose plaća. Time se, zbunjujući javnost, vješto manipuliralo".

Dakle, ovom objavom nije prekršen nijedan zakon?

"Tako je".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Što ste postigli ovim da ste podatke objavili sada, a ne ranije, kada je na njima inzistirao Sabor? 

"Nismo prekršili zakone, nismo podlegli pritisku i političkim manipulacijama i štitili smo autonomiju HRT-a. Također, sada smo prva i jedina javna ustanova u Republici Hrvatskoj koja je iskoračila na ovaj način i visoko smo podignuli ljestvicu. Nadamo se da će nas i drugi slijediti". 

Najavili ste da ćete ovakva izvješća objavljivati redovito…

"Da. Objavljivat ćemo ih kvartalno, kao što objavljujemo i izvješća o poslovanju".

Predbacivali su Vam da ste si naknadno podignuli plaću, nakon što ste o plaćama izvijestili Sabor.

"Sabor je tražio podatke za 2014. godinu. Njih smo i dostavili. Točno je da smo s početkom 2015. na HRT-u donijeli Odluku kojom smo ukinuli ograničenje plaća iz 2009. godine jer smo počeli pravomoćno gubiti sudske sporove koje su protiv HRT-a pokrenuli zaposlenici koji su od 2009. godine imali to ograničenje. Također, sada smo objavili podatke o plaćama nakon ukidanja toga ograničenja. Dakle, nikakvih nepoznanica više nema pa, nadam se, ni prostora za manipulacije".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara