Sanader vraća Tirolsko odličje orla

Sanader vraća Tirolsko odličje orla

Foto: Hina

BIVŠI hrvatski premijer Ivo Sanader vraća austrijskoj saveznoj pokrajini Tirol odličje koje mu je dodijeljeno 2004. kako bi preduhitrio već započet postupak o njegovom oduzimanju, javlja dnevnik "Tiroler Tageszeitung" u izdanju od srijede.

Ivo Sanader dragovoljno vraća tzv. Tirolsko odličje orla koje mu je 2004. dodijelio bivši pokrajinski premijer i sadašnji predsjednik Tirolskog parlamenta Herwig van Staa. To je u pismu predsjedniku pokrajinske vlade Tirola Guentheru Platteru priopćio Sanader. On time, kako nadalje javlja "Tiroler Tageszeitung", reagira na postupak oduzimanja odličja koje je pokrajinska vlada pokrenula nakon izricanja pravomoćne presude zatvorske kazne od 8,5 godina Ivi Sanaderu za korupciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanader u pismu tirolskom premijeru tvrdi kako je osuđen bez dokaza i "na temelju političkog pritiska" i da će presudu pokušati revidirati pred Ustavnim i pred Europskim sudom za ljudska prava. Bivši hrvatski premijer je u pismu izrazio uvjerenost kako će biti rehabilitiran. No s obzirom da ne želi Tirol nepotrebno opterećivati ovom pravnom borbom, Sanader odličje vraća dragovoljno.

Tirolsko odličje orla je najviše odličje koje se dodjeljuje nekomu tko nije rođen u Tirolu a uručeno mu je 2004. godine zbog uske povezanosti Sanadera s ovom austrijskom saveznom pokrajnom. Bivši hrvatski premijer je ovdje studirao, pokrenuo nekoliko poduzeća a njegov brat, kako piše "Tiroler Tageszeitung" i dalje živi u okolici glavnog grada Tirola Innsbruecka. Nakon uspona na vlast u Hrvatskoj Sanader je, kako se dalje navodi u tekstu, i dalje održavao tijesne veze s Tirolom.

Zbog Sanaderove umiješanosti u korupcijske afere, je već prije nekoliko godina pokrenuta rasprava o oduzimanju najvišeg odličja bivšem hrvatskom premijeru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara