Šesnaest mrtvih u napadu talibana na istoku Afganistana

Šesnaest mrtvih u napadu talibana na istoku Afganistana

Screenshot: YouTube

ŠESNAEST osoba, među kojima i četiri vojnika NATO-a, ubijeno je u utorak u samoubilačkom napadu za koji su odgovornost preuzeli talibani na međunarodne snage na istoku Afganistana, objavili su izvori NATO-a i lokalne vlasti.

Prema riječima višeg policijskog dužnosnika u pokrajini Parvan, napad je izveo biciklist samoubojica koji je u trenutku dok su pripadnici združenih afganistanskih snaga i snaga ISAF-a kretali na zadatak želeći utvrditi okolnosti vezane uz nedavno ispaljivanje rakete na vojnu bazu u Bagramu. U napadu su smrtno stradala četiri vojnika ISAF-a, dva policajca i deset civila, priopćeno je.

Odgovornost za napad preuzeli su talibani.

Do napada dolazi u vrijeme dok slabi sigurnost u zemlji istodobno s pripremama većine snaga ISAF-a da nakon 12 godina borbe s talibanima napuste zemlju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kerry upozorio protiv pokušaja uspostave ilegalne vlasti u Afganistanu

Američki državni tajnik John Kerry upozorio je u utorak na pokušaj ilegalnog preuzimanja vlasti u Afganistanu, zaprijetivši da će prekinuti financijsku i sigurnosnu pomoć zemlji.

"Svaka akcija kojom bi se željelo preuzeti vlast nelegalnim sredstvima stajala bi Afganistana financijske potpore te potpore u području sigurnosti SAD-a i međunarodne zajednice", izjavio je Kerry prilikom zaustavljanja u Tokiju, dok je postizborna situacija napeta između dvojice kandidata za predsjednika Afganistana.

"Čuo sam s velikom zabrinutošću za informacije o prosvjedima u Afganistanu. SAD očekuje od afganistanskih izbornih institucija da temeljito provjere sve optužbe za neregularnost", dodao je Kerry na putu za Peking.

Šef američke diplomacije pozvao je "sve afganistanske čelnike da zadrže mirnoću kako bi sačuvali napredak postignut u zadnjih deset godina kao i povjerenje afganistanskog naroda".

Po privremenim rezultatima drugog kruga predsjedničkih izbora objavljenima u ponedjeljak, ekonomist Ašraf Gani preuzeo je vodstvo s 56,4 posto glasova, ali je suparnik Abdulah Abdulah (43,5 posto) odbacio te rezultate optužbom za masovno lažiranje rezultata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara