Sindikati protiv izmjena Zakona o radu: Najavljen generalni štrajk u Srbiji

Sindikati protiv izmjena Zakona o radu: Najavljen generalni štrajk u Srbiji

Foto: Hina

VODEĆI srbijanski sindikati najavili su generalni štrajk od četvrtka 17. srpnja, a njihov središnji zahtjev je da se iz parlamentarne procedure povuku predložene izmjene i dopune zakona o radu, te zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju.

Vođe dva reprezentativna sindikata Ljubisav Orbović i Branislav Čanak potpisali su odluku o stupanju u generalni štrajk zaposlenih na teritoriju Srbije koji počinje u četvrtak, 17. srpnja a koji će, kako se navodi, trajati sve do povlačenja iz procedure predloženih izmjena dva sporna zakona.

U priopćenju medijima sindikati naglašavaju da se štrajk podrazumijeva prestanak rada i prosvjedna okupljanja zaposlenih, uz minimum radnih obveza.

Odluku o generalnom štrajku su donijeli Vijeće i Predsjedništvo Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i Središnji odbor UGS Nezavisnost zbog, kako se navodi, činjenice da je vlada Srbije predložene zakonske izmjene "usvojila bez poštovanja zakonske procedure".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Aleksandar Vulin je, kako javljaju srbijanski mediji, ocijenio da sindikati najavom štrajka "pokazuju više tvrdoglavosti nego razuma" i ocijenio da "treba ići putem dogovora".

Predsjednik SSSS-a Orbović prethodno je najavio da će u četvrtak biti održan generalni prosvjed zaposlenih iz cijele Srbije ispred državnog parlamenta.

Orbović je najavio da će početi prikupljanje potpisa za referendum o povlačenju vladinih prijedloga izmjena zakona o radu i mirovinsko-invalidskom osiguranju.

Za referendum je neophodno 100.000 potpisa, a vođa SSSS-a očekuje da će ih za kratko vrijeme "prikupiti pola milijuna".

Orbović je najavio da će na generalni prosvjed sindikata u Beogradu u četvrtak doći radnici iz cijele Srbije i članovi drugih sindikata i da "pristisci neće uplašiti radnike Srbije".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara