Skandalozno: Susjedi provocirali majke Srebrenice dok su odavale počast svojim obiteljima

Skandalozno: Susjedi provocirali majke Srebrenice dok su odavale počast svojim obiteljima

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

MAJKE enklava Srebrenica i Žepa odale su počast, proučile fatihu i položile cvijeće u Kravici, mjestu gdje su stradali sinovi, očevi, muževi i ostali muški članovi obitelji na današnji dan prije 19 godina.

U Kravicu su jutros stigla tri autobusa, a mjesto su osiguravali pripadnici MUP-a Republike Srpske. Kako javlja reporter portala Klix.ba, pripadnici policije su se zadržali na ulici, dok su svi koji su željeli odati počast bez ikakvih problema ušli u skladište.

Nažalost, ni ovo okupljanje majki koje žele svojim sinovima poručiti fatihu nije moglo proći bez provokacija. Naime, pri izlasku iz skladišta puštena je glasna muzika u kući koja se nalazi u blizini.

"Osobe koje su puštale tu muziku proslavljaju ono što se tada dešavalo"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ista muzika koja danas svira svirala je i na današnji dan prije 19 godina, tako da one osobe koje su puštale tu muziku proslavljaju ono što se tada dešavalo", rekla je za Klix.ba Srebreničanka Hatidža Mehmedović nakon provokacija u Kravici tokom odavanja počasti stradalim Bošnjacima.

Kako javlja reporter, svi koji su odali počast nisu odreagirali na očigledno namjerne provokacije te su se udaljili prema autobusima. Podsjećamo, tog 13. srpnja 1995. godine u poslijepodnevnim satima dogodila se prva egzekucija. Između 1.000 i 1.500 muškaraca izvedeno je iz kolone koja se pokušala probiti do slobodnog teritorija kroz šume oko Srebrenice kako bi spasili svoje živote.

Odveli su ih u skladište u Kravici. Kada se skladište oko 18 sati napunilo, pripadnici VRS počeli su bacati ručne bombe i pucati u ljude koji su bili zarobljeni unutra.

Svi koji su pokušali pobjeći ubijeni su jer je zgrada bila opkoljena. Kada je pucnjava prestala, skladište je bilo puno leševa. Rijetki su preživjeli, skrivajući se ispod mrtvih tijela svoje braće, očeva, prijatelja i susjeda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara