Slovenska policija istražuje "kreditnu hobotnicu" koja je kamatarila i prala novac i u Hrvatskoj

Slovenska policija istražuje "kreditnu hobotnicu" koja je kamatarila i prala novac i u Hrvatskoj

Foto: Policija.si

SLOVENSKA policija provela je u srijedu opsežnu kriminalističku akciju na razbijanju "kreditne hobotnice", kriminalne skupine koja se bavila nuđenjem gotovinskih kredita po visokim zelenaškim kamatama i pranjem novca, a djelovala je ne samo u Sloveniji nego i u Hrvatskoj, Slovačkoj i Češkoj.

Kako je izjavio predstavnik za tisak mariborske policijske uprave Miran Šadl, na području cijele Slovenije, a osobito u Ljubljani i Mariboru, izvedeno je 17 kućnih pretresa, a u akciji je sudjelovalo 198 policajaca i kriminalista. Uhićene su četiri osobe koje se terete za "gospodarski kriminal, zelenaštvo, prijevare i pranje novca", a zaplijenjena je poslovna i druga dokumentacija koja će se na sudu koristiti kao dokaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Neslužbeno, policija otkriva da se sumnja da je "hobotnica", odnosno mreža koja se bavila nuđenjem kredita pod izuzetno visokim kamatama u Sloveniji oštetila najmanje 2000 osoba, a djelovala je i u Hrvatskoj, Češkoj i Slovačkoj.

Mediji navode da su u centru spomenute mreže bili ljubljanski odvjetnik Janez Žlender te mariborski poduzetnik Igor Bandič, a uz davanje gotovinskih kredita bavili su se i otkupom zlata preko tvrtki Fragorex i Cartagina, čije je poslovanje policija u prošlosti već ispitivala.

Nakon što su mediji nedavno objavili poslove Žlenderovih tvrtki njemu je na četiri godine oduzeta i odvjetnička licenca, a smatrao se glavom regionalne "kreditne hobotnice" koja je obično umirovljenicima i ljudima u financijskim teškoćama nudila kredite uz visoke kamate.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara