Slovenski major već 50 dana štrajka glađu: "20 posto privilegiranih godinama krade i odnosi milijune"

Slovenski major već 50 dana štrajka glađu: "20 posto privilegiranih godinama krade i odnosi milijune"

Screenshot: YouTube

SLOVENSKI major Ladislav Troha, nekadašnji zapovjednik jedinice za hitne intervencije specijalne brigade Moris, već 50. dan štrajka glađu te traži odgovornost vladajućih u Sloveniji za, kako kaže, katastrofalnu situaciju u državi. Usprkos činjenici da ispred zgrade Vlade štrajka glađu već 50 dana, većina medija u Sloveniji ovu je priču odlučila gotovo u potpunosti ignorirati.

Troha od vladajućih traži kaznenu i materijalnu odgovornost zbog toga što "od slovenske samostalnosti nisu provodili svoje zadaće i nisu djelovali kada su doznali za različita kaznena djela" "Neki su krali milijune, mene proganjaju već 11 godina, iako ništa nisam učinio", kaže Troha te dodaje i da svjetski oligarsi u cijeloj situaciji imaju vlastiti cilj: "Pustili su da Slovenija bude pokradena, a sada će doći i za trećinu cijene kupiti Telekom te energetska poduzeća Luko i Koper", kaže Troha.

Upozorava kako u Sloveniji postoji pravni sustav koji omogućuje da 20 posto privilegiranih krade i odnosi milijune.

Troha, inače i predsjednik civilne organizacije OPS (Osviješteni prebivaoci Slovenije), na stranicama organizacije objavio je zahtjeve prema slovenskoj Vladi te najavio da će štrajkati glađu sve dok se ti zahtjevi ne ispune. Između ostalog, traži odgovor na pitanje gdje je nestalo više od 80 posto dokumentacije OZNA-e i UDBA-e iz slovenskog arhiva, odgovornost svih dosadašnjih državnih odvjetnika zbog štićenja počinitelja teških kaznenih djela, odgovornost svih dosadašnjih voditelja arhiva Republike Slovenije koji nisu prijavili nestanak spornih dokumenata, kaznenu odgovornost svih dosadašnjih ministara kulture koji nisu reagirali iako su znali da je u Sloveniji počinjen "kulturni genocid", kraj "medijske blokade i cenzure" u Sloveniji...

"Pjevajući major"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Troha je u slovenskoj javnosti poznatiji kao "pjevajući major". On je, naime, 1998. godine već prosvjedovao ispred Parlamenta, nakon što je dnevnik Večer objavio njegove dokaze o korupciji u slovenskoj vojsci. Dnevnik je uz cijelu priču objavio i Trohino ime, a on je potom javno prosvjedovao ispred Parlamenta.

Bio je i jedan od prvih slovenskih zviždača. 2001. godine otkrio je kako je jedinica Moris 1994. godine stavila eksploziv po vozilo predsjednika parlamentarnog odbora za obranu, ali i kako su u jedinici Moris tada krivotvorili dokumente. Nakon intervjua u kojem je to otkrio, nestao je na pola godine te je tvrdio da je bio žrtva otmice te da je bio drogiran.

Prije nekoliko tjedana, kada je tek kretao sa štrajkom glađu, imao je vrlo emotivan ispad u emisiji TV Slovenije.

Kako kaže, ovog puta za svoje je ciljeve spreman i umrijeti. Osim što traži odgovornost vladajućih, Troha prosvjeduje i zbog sudskih procesa koji se protiv njega vode.

"Proganjaju me kao neku zvijer, a nisam ništa napravio. Iscrpili su me financijski i psihički. Kap je prelila čašu, ovaj put sam zauzeo drastičan stav i spreman sam umrijeti. Vrijeme je za odgovornost ključnih ljudi u državi", kaže Troha, koji svaki dan vodi dnevnik štrajka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara