Snowden: Merkel sigurno nije jedini njemački dužnosnik kojeg su prisluškivali

Snowden: Merkel sigurno nije jedini njemački dužnosnik kojeg su prisluškivali

Foto: Guliver Image / Getty Images

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel sigurno nije bila jedini njemački dužnosnik kojeg su Sjedinjene Države špijunirale, ocijenio je bivši konzultant američke agencije za sigurnost NSA-e Edward Snowden u razgovoru za njemačku televiziju objavljenom u nedjelju navečer.

"Rekao bih kako je malo vjerojatno da će netko tko želi nadzirati njemačku vladu prisluškivati samo Merkel, a ne i njezine savjetnike i druge istaknute članove vlade ili druge lokalne političke čelnike", rekao je Snowden u tom polusatnom razgovoru objavljenom na javnoj mreži ARD.

Smjerao je na informacije koje je sam iznio u javnost i po kojima je NSA prisluškivala mobitel njemačke kancelarke, zbog čega su se zategnuli diplomatski odnosi Berlina i Washingtona.

Razgovor koji je prošlog tjedna bio snimljen u hotelskoj sobi u Moskvi a objavljen je u nedjelju navečer, prvi je razgovor snimljen otkako je taj bivši konzultant u lipnju 2013. napustio Hong Kong i sklonio se u rusku prijestolnicu gdje trenutačno živi.

Oprezne izjave

Tijekom razgovora koji je dao njemačkom novinaru, Snowden je bio veoma oprezan u izjavama. Jedan od uvjeta koje je ruski predsjednik Vladimir Putin postavio dajući mu azil na godinu dana, bio je da prekine s objavljivanjem informacija koje mogu "štetiti SAD-u".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Snowden je opetovao da ne želi unaprijed govoriti o informacijama koje će mediji još možda objaviti zahvaljujući dokumentima koje je ukrao, ustvrdivši da je sve dao novinarima i da kod sebe nema više ništa.

Snowden je još rekao da "nema dvojbe da se SAD bavi i industrijskom špijunažom".

Usto je kazao da mu iz SAD-a "otvoreno prijete", dodavši da usprkos tome "jako dobro" spava.

Prijetnje je potkrijepio napisom objavljenim prošlog tjedna na informativnoj mrežnoj stranici BuzzFeed pod nazivom "Američki špijuni žele smrt Edwarda Snowdena".

BuzzFeed prenosi izjavu neimenovanog čelnika Pentagona koji je rekao: "Kako bih volio ispaliti mu metak u čelo". "Kada ne bi bilo ograničenja za ubojstva Amerikanaca, otišao bih i sam bih ga ubio", dodaje jedan analitičar NSA-e.

Bivši konzultant američke obavještajne službe optužen je u SAD-u za špijuniranje i za krađu državnih dokumenata pošto je otkrio informacije o elektroničkom nadzoru koji provode američke vlasti, koje su podigle veliku buru u međunarodnoj javnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara