Splitska i riječka kapetanija u inspekcijama na moru: Pravila se uglavnom poštuju

Splitska i riječka kapetanija u inspekcijama na moru: Pravila se uglavnom poštuju

Foto: Shutterstock

DJELATNICI Lučkih kapetanija Split i Rijeka obavili su u petak i subotu inspekcijski nadzor plovila u na riječkom i splitskom plovnom području, priopćilo je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

Lučka kapetanija Rijeka jučer je u okviru akcije "Sigurnost na moru 2014" provodila akciju pojačanog nadzora sigurnosti na moru. Obavljena su 72 inspekcijska pregleda plovila (29 domaćih i 41 strano plovilo), kao i dva pregleda pomorskog dobra.

Djelatnici riječke Kapetanije izdali su 10 prekršajnih naloga, od čega je naplaćeno 3.040,00 kuna, u vidu mandatnih kazni i prekršajnih naloga uz manji broj opomena. U strukturi prekršaja zabilježeno je nedozvoljeno glisiranje na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale, neposjedovanje uvjerenja o osposobljenosti za voditelja brodice i ostalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Korektno ponašanje na moru

Relativno manji broj sankcija upućuje na zaključak o korektnom ponašanju i poštivanju pomorskih propisa od strane sudionika u pomorskom prometu, što je dijelom i posljedica stalne nazočnosti djelatnika i plovila Lučke kapetanije Rijeka na moru. Lučka kapetanija Split u petak je provela već drugu akciju pojačanog nadzora pomorskog prometa u koordinaciji s lučkim ispostavama Omiš, Baška Voda, Milna, Bol, Jelsa, Hvar, Pakleni otoci, Rogač, Drvenik Veli i Mali.

U okviru akcije obavljen je nadzor nad 47 plovila, od toga šest brodova i 42 brodice (25 domaćih i 17 stranih). Zbog počinjenih prekršaja na moru izdano je pet opomena i 16 prekršajnih naloga. Od ukupno naplaćenih prekršaja 10 kazni odnosi se na glisiranje, dok su ostale kazne izrečene zbog ustanovljenih nepravilnosti u prekobrojnosti putnika na plovilima i neposjedovanju potpunih ili važećih dokumenata.

Djelatnici Lučke kapetanije Split ukupno su naplatili 20.700,00 kuna. Ovakve ciljane akcije uz redoviti nadzor plovnih područja lučke kapetanije nastavit će i dalje provoditi, posebice tijekom ljetnog razdoblja, dodaje se u priopćenju Ministarstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara