Štednja u Vatikanu: Smanjeni troškovi beatifikacije i kanonizacije

Štednja u Vatikanu: Smanjeni troškovi beatifikacije i kanonizacije

Foto: Guliver image/Getty images

SVETA STOLICA je, u skladu sa zauzimanjem pape Franje za siromašnu Crkvu, odlučila smanjiti troškove procesa kanonizacije i beatifikacije, piše u srijedu L'Osservatore Romano.

Prije nego se neku osobu proglasi blaženom ili svetom, bilo da je riječ o običnom vjerniku ili o papi, provodi se dugotrajno istraživanje kako bi se nakon smrti utvrdile njezine "iznimne kreposti".

Postupak počinje na razini biskupije, a ostale faze se događaju u Vatikanu. Proces uglavnom traje više godina, uz pozivanje mnogih stručnjaka, napose liječnika ako je riječ o priznavanju čuda, i uz ponekad skupa putovanja. Nekim predmetima su zatrpani čitavi ormari u Kongregaciji za kauze svetaca.

Uz visoku cijenu, taj dugi proces rađa i nejednakosti. Kao i u postupku za poništenje braka, na bogatijem Zapadu kauzu je lakše privesti kraju.

No istraživanje o svetosti jednog svećenika ili laika u siromašnoj afričkoj zemlji nema puno izgleda za uspjeh, ako nema potporu i financijsku pomoć s bogatijeg i moćnijeg Zapada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Odatle i odluka o uvođenju "cjenika" kako bi se smanjili troškovi takvih istraživanja. To znači da će dijeceze, redovi, udruge, svećenici i časne sestre koje sudjeluju u kazuma dobiti informacije o tome koliko mogu potrošiti u postupku.

Prefekt Kongregacije za kauze svetaca, kardinal Angelo Amato misli da se takva odluka "temelji na osjećaju za skromnost i jednakost" kako se ne bi stvorile "razlike među kauzama".

Talijanski kardinal je pozvao vjernike da financijski pomažu "siromašne kauze", istaknuvši da papa Franjo želi da se "svetost svećenika i laika istakne kao primjer".

Jorge Mario Bergoglio često ističe svetost malih ljudi. Nizom manjih mjera Papa pokušava ukinuti neke povlastice, pa je tako nedavno ograničio dodjelu naslova monsinjora i trudi se kako bi uspostavio jednakost u Crkvi s 1,2 milijarde vjernika.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara