Stiglo novo, još jače nevrijeme: Split grabi prema najhladnijem i najkišovitijem srpnju ikada

Stiglo novo, još jače nevrijeme: Split grabi prema najhladnijem i najkišovitijem srpnju ikada

Foto: Toni Marinac/Crometeo

PROMJENA vremena koju je donijela ciklona Klara kulminirala je u srednjoj Dalmaciji prethodne noći i tijekom utorka. Još u noći jaki grmljavinski pljuskovi pogodili su područje od Zadra do Splita, uključujući srednjodalmatinske otoke. U samo nekoliko sati palo je (ponovno) više kiše nego što prosječno padne cijelog srpnja.

Prema službenim podacima DHMZ-a, tijekom noći na postaji Split Marjan palo je 35 litara oborine po kvadratnom metru. To znači da je u samo nekoliko sati premašen čitavi mjesečni prosjek koji za srpanj iznosi 28 litara. Minimalna se temperatura zraka noćas spustila na samo 15,7°C, a to je druga najniža za datum 22.07. Najhladnije je bilo 1968. sa 15,4°C, javlja Crometeo.

Novo, još jače nevrijeme

Kada su Splićani pomislili da je najgore iza njih, tek je uslijedilo novo i još jače nevrijeme! U jutarnjim satima olujni oblak na rubu ciklonalnog centra u Jadranu počeo je naglo bujati na području Palagruže, a zatim se preko Visa proširio na Brač i Hvar, da bi sredinom dana nevrijeme s kišom, obilnim grmljavinskim pljuskovima, a lokalno i tučom, zahvatilo Split, Solin i Kaštela.

Velike količine oborina u kratkom vremenu ponovno su preplavile brojne splitske ulice i šetališta, a na nekim mjestima voda je bila viša od pola metra. Bujice su stvarale probleme u prometu, a vodene bujice izbacile su brojne šahte.

Iznad Šolte su se u ranim popodnevnim satim istovremeno javile čak tri pijavica, a iznad Čiova jedan funnel cloud (pijavica u začetku).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po podacima s Crometeo mjernih postaja, do 14 sati čak 60 litara kiše palo je u Kaštel Gomilici, a slijede Split Visoka 53, Split Spinut 45, Pirovac 44, Solin Ninčevići 42, Bisko 40, Stobreč 35 itd.

Na postaji DHMZ-a Split Marjan do 14 sati pale su 53 litre kiše po kvadratnom metru, od početka mjeseca ukupno 94 litre oborine po kvadratnom metru. To znači da je već do sada u Splitu palo 336 % prosječne oborine za cijeli mjesec. Kako se do kraja mjeseca očekuje još barem nekoliko nestabilnih dana postoji realna mogućnost da će ovogodišnji srpanj postati najkišniji srpanj u povijesti službenih mjerenja u gradu pod Marjanom. Prvo mjesto po oborinama drže ne tako davni srpanj 2011. kada su pale čak 133 litre kiše. Slijedi srpanj iz 1976. kada je palo 98 litara, a do sada je 3. mjesto držao srpanj iz 1982. s 84 litre, no ovogodišnji ga je srpanj “istisnuo”.

Split "grabi" prema najhladnijem i najkišovitijem srpnju ikada

Klimatološkim zanimljivostima iz Splita tu nije kraj. Ako je netko stekao dojam da odavno u srpnju nije bilo hladnije, dojam se ovoga puta poklapa sa službenim podacima za temperaturu zraka. Naime, postoji realna mogućnost da će ovogodišnji srpanj u Splitu (i ne samo u Splitu) biti hladniji od prosjeka za razdoblje 1961.-1990. Naime prosjek za srpanj je 25,3°C, a srpanj je posljednji put bio hladniji od prosjeka prije 17 godina!

Hoće li neobično hladno vrijeme ovoga srpnja ići i “korak dalje” i hoće li srpanja 2014. postati najhladniji u povijesti mjerenja tek ćemo vidjeti. Do sada je prvih 20 dana u mjesecu bilo 0,3°C hladnije od prosjeka. Do sada najhladniji srpanj u Splitu bio je onaj iz daleke 1960. s prosječnom temperaturom od 23,3°C.

Kada se gleda današnji datum, najhladniji 22. srpnja zabilježen je 2008. godine, kada je prosječna dnevna temperatura iznosila 19,1°C. Tek  ćemo iza 22 sati doznati prosječnu dnevnu temperaturu današnjeg dana.
Bilo kako bilo, nakon jedne od najtoplijih zima Dalmacija ove godine ima jedno od najkišovitijih ljeta u dugoj povijesti službenih meteoroloških mjerenja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara