Što će se zaista dogoditi s prošekom kada uđemo u EU?

Foto: Arhiva

ŠTO ĆE se dogoditi s prošekom nakon što Hrvatska uđe u Europsku uniju? Pitanje je to koje je zabrinulo proizvođače (a vjerojatno i konzumente) ovog poznatog hrvatskog vina, nakon što je iz Ministarstva poljoprivrede stigla obavijest da će prošek na europskom tržištu biti nepoželjan zbog prevelike sličnosti s talijanskim "proseccom".

Međutim, to ne znači, kao što danas objavljuju pojedini mediji, da se zabranjuje proizvodnja prošeka. U europskom je zakonodavstvu vrlo jasno definirano da za proizvode homonimnog ili istoglasnog naziva nema mjesta na zajedničkom EU tržištu kako ne bi došlo do zbunjivanja odnosno zavaravanja mušterija.

Prošek se ne može registrirati pod tim imenom

"Homonimni naziv koji zavarava potrošača da proizvod dolazi s drugog teritorija neće se moći registrirati čak ni ako je naziv ispravan što se tiče teritorija, regije ili mjesta porijekla proizvoda koji je u pitanju", odredba je zakona o agrikulturnim proizvodima prihvaćenog u Europskom parlamentu.

Hrvatski prošek, koji inače nema nikakve veze s talijanskim "proseccom", će se, dakle, i dalje moći proizvoditi. No, na zajedničkom europskom tržištu neće se moći prodavati pod imenom prošek, već će ga proizvođači morati prezentirati pod novim "brandom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Buku oko prošeka ponovno je podiglo pismo Miroslava Božića, bivšeg glavnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede, upućeno proizvođačima prošeka, kao i na nadležne adrese u Vladi RH. Božić u svom pismu ističe da Hrvatska nije preuzela obvezu da će prestati s proizvodnjom ili označavanjem proizvoda pod nazivom prošek.

Još jedna lažna "afera"

Pojedini su mediji odmah počeli brujati o novom gafu ministra Jakovine, tvrdeći da je iz Ministarstva poljoprivrede najavljena zabrana proizvodnje prošeka. Ministarstvo je i samo doprinijelo zbrci, tako što je iz nejasnih i neobjašnjenih razloga povuklo ranije priopćenje sa svojih internetskih stranica, iako je u priopćenju ispravno stajalo da će se prošek i dalje moći proizvoditi, samo pod drugim imenom.

Ministarstvo poljoprivrede naknadno se ipak obratilo javnosti novim priopćenjem, u kojem tvrde da je njihova izvorna poruka pogrešno protumačena. Prošek se i dalje može normalno proizvoditi, poručuju iz Ministarstva.

"Radi usuglašavanje daljnjih aktivnosti vezanih uz pokretanju zaštite oznake i registraciju proizvoda Prošeka na razini EU, uvijek postoji mogućnost pokretanja postupka zaštite nakon što se proizvođači usuglase oko pristupa tome procesu. S tim u vezi Ministarstvo poljoprivrede je otvoreno za sve usuglašene prijedloge proizvođača i spremno je pomoći u svakom pogledu vezano uz zaštitu Prošeka", tvrde iz Ministarstva.

U svom pismu, koje je nanovo pokrenulo priču oko fantomske zabrane prošeka, Božić također tvrdi da Hrvatskoj nitko ne brani da pokrene postupak za uvrštavanje imena prošek na listu tradicionalnih izraza nakon ulaska u EU. Božić je uvjeren da bi Hrvatska tada imala puno veće šanse da se izbori za korištenje imena prošek, iako ranije citirani članak zakona koji se odnosi na homonime izričito tvrdi da se takvi nazivi ne mogu registrirati na europskom tržištu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara