Sve češće napadaju ljude: Trebaju li veliki bijeli morski psi i dalje biti zaštićena vrsta?

Sve češće napadaju ljude: Trebaju li veliki bijeli morski psi i dalje biti zaštićena vrsta?

Foto: AFP

BENJAMIN LIDEN, 24-godišnji surfer, peta je ovogodišnja žrtva napada velikog bijelog morskog psa u Australiji. Liden nije imao šanse; psina ga je pregrizla napola. Ostao je na mjestu mrtav.

Napad se dogodio u subotu, kraj otoka Wedge sjeverno od Pertha. Liden je surfao zajedno s prijateljem kada ga je napao ogromni morski pas. Navodno je psina bila dugačka oko četiri metra. Od nesretnog surfera je ostalo samo pola trupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Odavno je već poznato da je zapadna obala Australije najopasnija surferska i kupačka zona na svijetu. Napadi morskih pasa na ovom području postali su izuzetno učestali. Toliko učestali da su se u javnosti rasplamsale rasprave o tome trebaju li veliki bijeli morski psi i dalje ostati zaštićena vrsta, prenosi britanski Telegraph.

Norman Moore, australski ministar ribarstva, kaže da je u istraživanje napada velikih bijelih morskih psina uloženo oko osam milijuna eura. Australske vlasti pokušavaju shvatiti zbog čega se napadi događaju sve učestalije.

"Pitam se hoće li nam istraživanje pokazati da sada ima puno više velikih bijelih morskih pasa nego što ih je bilo ikad prije. Možda je vrijeme da razmislimo o tome trebaju li velike bijele psine i dalje biti zaštićena vrsta", kazao je Moore, dodavši da su njegovo ministarstvo i cijela australska vlada zabrinuti zbog sve češćih napada ovih morskih predatora na ljude.

U Australiji se godišnje prosječno dogodi 15 napada morskih pasa na ljude. Prosječno jedan napad godišnje rezultira smrću žrtve.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara