Tomislav Ivčić dobio park u Dubravi gdje je godinama živio

Tomislav Ivčić dobio park u Dubravi gdje je godinama živio

Foto: Hina

ZAGREBAČKA Gradska skupština je na sjednici u četvrtak donijela odluku da jednu novozagrebačku ulicu imenuje po glumcu Edi Peročeviću, a jedna ulica u Peščenici dobit će ime po hrvatskom političkom zatvoreniku Branku Perici.

U spomen na pjevača Tomislava Ivčića ime će dobiti park u Donjoj Dubravi, a jedna ulica u Sesvetama dobiva ime po gradu Požegi.

Edo Peročević (Sarajevo 1937. - Zagreb 2007.) radio je šezdesetih godina prošloga stoljeća u Istarskom narodnom kazalištu u Puli, a potom se posvećuje filmskim, TV i radijskim nastupima. Ostvario je dojmljive uloge u TV produkcijama među kojima su Kuda idu divlje svinje, Mačak pod šljemom, Smogovci, Odmori se, zaslužio si, Bibin Svijet; u filmovima Lisice, Izbavitelj, Vlak u snijegu, Horvatov izbor, Život sa stricem, Priča iz Hrvatske, Maršal i dr. Po njemu će biti nazvana ulica u Novom Zagrebu koja se odvaja iz Jakuševečke. Peročević je nedaleko odatle, u Dugavama, i stanovao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PIsac zatvorske poezije

Popis iz fonda imena sa službenih stranica grada Zagreba sa stanjem na dan 23. siječnja ove godine otkriva kako je za dodijeljivanje ulice po pjesniku i političkom zatvoreniku Branku Perici zaslužna Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata koja je svoj prijedlog za imenovanjem podnijela prošle godine. Nije bježao od patnje za domovinu i tako je postao primjer svim drugim našim mladim ljudima, piše Udruga u obrazloženju prijedloga. Perica je jedan je od rijetkih suvremenih pjesnika u svjetskoj književnosti koji je pisao zatvorsku poeziju. Njegovo ime nosit će ulica na Peščenici koja spaja Ivekovićevu i Lovinčićevu.

Tomislav Ivčić (Zadar, 1953. - Zagreb, 1993.), po kojemu će se zvati park u Donjoj Dubravi, skladatelj je i pjevač zabavne glazbe, autor međunarodno prihvaćene domoljubne skladbe "Stop the War in Croatia" 1991. Kao estradni poduzetnik osnovao je agenciju Zlatna palma te poduzeo medijsku promociju hrvatske države i skupljanje novčanih priloga ratnim stradalnicima. Ivčić je dobio počast baš u zagrebačkoj Dubravi jer je tamo u naselju Trnava živio dugo godina.

Gradska skupština je također donijela odluku da se pravopisno ispravi ime aleje u gradskoj četvrti Podsused-Vrapče, u kojoj je ime "seljačke bune" napisano malim početnim slovom "s". Ispravno će pisati Aleja Seljačke bune.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara