U Sloveniji od ove godine porez na nekretnine: Očekuje se više od 370 milijuna eura prihoda

U Sloveniji od ove godine porez na nekretnine: Očekuje se više od 370 milijuna eura prihoda

Ilustracija: scx.hu

U SLOVENIJI je početkom godine stupio na snagu zakon o porezu na nekretnine koji bi prema očekivanjima vlade trebao donijeti novih 372 milijuna eura prihoda državnom i lokalnim proračunima.

Zakon je parlament prihvatio u studenom prošle godine. Vlada očekuje da će od poreza na nekretnine ove godine uprihoditi 372 milijuna eura, a idućih godina i više jer se u prvoj godini naplaćuje samo 80 posto porezne osnovice.

Pola od tog iznosa pripast će općinama, a pola ide u državni proračun.

Informativne izračune poreza građani će prema najavama dobiti početkom veljače, a rješenja krajem svibnja i početkom lipnja.

Oni koji će morati platiti više od 200 eura poreza moći će dug podmiriti u dvije rate, a oni koji dobiju rješenje na više od 400 eura u četiri obroka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravo na popust od 30 do 50 posto imaju osobe koje primaju socijalnu pomoć i invalidi.

Na stanove i kuće u kojima vlasnici žive ili u kojima imaju podstanare s ugovorom plaćat će se 0,15 posto od vrijednosti nekretnine, a na prazne 0,50 posto.

Na nekretnine vrjednije od 500.000 eura u kojima žive vlasnici plaćat će se porez od 0,4 posto, a na prazne 0,75 posto.

Na poslovne i industrijske nekretnine porezna stopa iznosi 0,75 posto, na energetske objekte 0,40 posto, a na poljoprivredne zgrade 0,30 posto.

Za poljoprivredna zemljišta plaćat će se porez od 0,15 posto, a za šume 0,07 posto od vrijednosti iz registra koji je 2010. godine ustrojila državna geodetska uprava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara