U Zagrebu umro don Živko Kustić

U Zagrebu umro don Živko Kustić

Foto: Luka Klun/PIXSELL

DUGOGODIŠNJI glavni urednik "Glasa Koncila", grkokatolički svećenik Živko Kustić umro je danas u Zagrebu u 84. godini života, doznaje se u Križevačkoj eparhiji.

Živko Kustić (Split - 1930, Zagreb - 2014.) diplomirao je teologiju na Bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a za grkokatoličkog svećenika zaređen je 1958. godine. Cijenjen propovjednik i pastoralni djelatnik te britak polemičar, smatran je za legendom hrvatskoga katoličkog novinarstva.

Član uredništva "Glasa Koncila" bio je od samoga početka, a glavni urednik od 1972. do 1991. godine. Nakon toga još je dugi niz godina pisao za to glasilo. Tekstovima je postao ikona (dvo)tjednika i njegov sinonim, posebice kroz rubrike "Komentar" i "Pisma seoskog župnika", u kojima je pratio gotovo sva crkvena i društvena zbivanja reagirajući na njih s vjerničkog, katoličkog motrišta.

Pišući gotovo trideset godina nepotpisane redakcijske komentare u kojima je promišljao aktualna pitanja iz života Katoličke crkve u doba komunizma, osvrtao se na različite probleme koji su pritiskali slobodu vjeroispovijesti, položaj vjernika, svećenika i laika, u okvirima socijalizma i javno proklamiranoga ateističkog svjetonazora u hrvatskom i jugoslavenskom društvu. Ti su komentari, kako se ocjenjuje, sedamdesetih i osamdesetih godina bili otvoreni izazov tadašnjem političkom establishmentu.

Na stranicama Glasa Koncila se ogledao u gotovo svim novinarskim žanrovima. Don Živko Kustić bio je pokretač raznih inicijativa, osnutka Kršćanske sadašnjosti, vjeronaučne olimpijade, "Maloga Koncila", te utemeljenja Informativne katoličke agencije — IKA-e, čiji je bio i glavni urednik od 1993. do 1998.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pisao je kolumne u Globusu i Jutarnjem listu. Autor je katehetskih djela o biblijskim i povijesno-crkvenim temama. U tranzicijskome postkomunističkom razdoblju pisao je o odnosu nacionalnoga i vjerskoga. Glavna djela: Mali ključ Biblije (1974.), Mali ključ povijesti Crkve u Hrvata (1976), Bog za odrasle (1985.), Hrvatska, mit ili misterij (1995.).

Josipović uputio sućut obitelji don Živka Kustića

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović uputio je sućut obitelji don Živka Kustića, grkokatoličkog svećenika i dugogodišnjeg glavnog urednika "Glasa Koncila" koji je danas umro u Zagrebu u 84. godini života.

Predsjednik Josipović navodi kako je sa žaljenjem primio vijest o smrti don Živka Kustića, koji je čitav svoj životni vijek savjesno, otvorenoga srca i uma vršio svoje svećeničko poslanje. Dodaje kako se Kustić zalagao za crkvu koja se temelji na univerzalnoj etici, koja komunicira sa svijetom, dobrohotno, razložno i s razumijevanjem.

"Bio je pionir katoličkog novinarstva sredinom šezdesetih, kada su utjecaji Drugog vatikanskog koncila počeli stizati i u naše krajeve. Bio je vrhunski intelektualac i ustrajni promicatelj ideje dobra. Njegov doprinos širenju ideja tolerancije i dijaloga u okolnostima koje nisu bile naklonjene vjeri i Crkvi, bio je nemjerljiv", ističe Josipović.

Za don Živka Kustića kaže i kako je bio dobar i plemenit čovjek koji je uvijek mislio na dobrobit Crkve i svoje Domovine. "Bio je spreman do zadnjeg dana svoga života, vršiti svećeničko poslanje: pružati bližnjemu duhovnu utjehu i nadu. Pamtit će ga generacije čitatelja, štovatelja i župljana. Nedostajat će svima koji su ga voljeli i cijenili", stoji u sućuti predsjednika Josipovića.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara