Udruga Franak traži od Sabora: Zaštitite korisnike kredita!

Udruga Franak traži od Sabora: Zaštitite korisnike kredita!

Foto: Arhiva

UOČI saborske rasprave o izmjenama i dopunama Zakona o kreditnim institucijama, udruga Franak je uputila apel saborskim zastupnicima da prihvate njihov amandman na izmjene ZOKI-ja. Naime, izmjenama ovog Zakona se za buduće korisnike kredita koriste europski standardi zaštite potrošača, ali se to neće primjenjivati na već postojeće kreditne korisnike.

"U postojećim kreditima u kojima nisu ti parametri, ne može se prepustiti bankama da ih oni sami potvrđuju", rekao je Goran Aleksić, koordinator pravnog tima udruge Franak pojasnivši i što traže u svojem amandmanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Mi zahtijevamo da se propiše dodatna odredba u Zakonu o kreditnim institucijama kojom bi se odredilo da se u postojećim kreditima moraju ugovoriti ti parametri s dužnicima i to na način da se promjenjiva kamatna stopa dovede u vezu s početnom kamatom koja je ugovorena i da se na temelju parametara koji su vrijedili na početku otplate kredita, odredi fiksna marža. Tako bi se zaštitili postojeći korisnici kredita jer oni su, unazad desetak godina, pretrpjeli povećanje kamata koja su uglavnom nezakonita u svim ugovorima u kojima se kamata određuje jednostranom odlukom banke", pojašnjava Aleksić.

Iz udruge Franak ističu kako je jednostrana odluka nedopuštena po Zakonu o obveznim odnosima, a nedopuštena je i u Europskoj uniji. "To nije nikakva birokratska ili administrativna mjera, nego samo poštivanje zakona".

Udruga Franak je apel uputila svim saborskim zastupnicima, ali još nisu dobili nikakvu povratnu informaciju hoće li na saborskoj raspravi zastupnici podržati njihov amandman.

"Vjerujemo da će opozicija biti na našoj strani, to smo gotovo sigurni. Međutim, bez pozicije to se neće moći donijeti, a pozicija bi morala imati na umu zakone, a ne bankarske poslove", zaključuje Aleksić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara