Ujedinjeni Arapski Emirati povlače se iz zračnih napada na IS nakon tragedije jordanskog pilota

Ujedinjeni Arapski Emirati povlače se iz zračnih napada na IS nakon tragedije jordanskog pilota

Screenshot: YouTube

UJEDINJENI Arapski Emirati povukli su se iz zračnih napada na položaje IS-a koji se provode u sklopu međunarodne koalicijske kampanje pod vodstvom SAD-a, objavili su u srijedu američki dužnosnici.

Dužnosnici, koji su željeli ostati anonimni, su kazali da su Emirati suspendirali sudjelovanje u zračnim napadima nakon što je u prosincu oboren jordanski zrakoplov iznad Sirije, a pilot zrakoplova zatočen i ubijen.

"Mogu potvrditi da su Ujedinjeni Arapski Emirati suspendirali zračne napade nedugo nakon što je srušen jordanski zrakoplov nad Sirijom, no UAE i dalje ostaje važan i koristan partner koji pridonosi naporima koalicije", rekao je dužnosnik.

Preko 60 zemalja u protuterorističkoj koaliciji

Tekst se nastavlja ispod oglasa
SAD je izvijestio da koalicijske snage čini više od 60 zemalja čiji su predstavnici zaduženi za razne zadaće, među kojima su vojni napadi, ali i humanitarna pomoć, promidžba i nastojanja da se spriječi financiranje IS-a.

Uz SAD su u zračnim napadima na položaje IS-a u Siriji sudjelovali ili su ih podupirali Saudijska Arabija, Katar, Jordan i Bahrein, a u napadima na IS u Iraku na isti su način sudjelovali Australija, Velika Britanija, Kanada i Francuska.

Američka vlada nije priznala da se UAE povukao iz sudjelovanja u zračnim napadima. Glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki je na redovitoj konferenciji za novinare u srijedu izjavila: "Ne namjeravamo potvrditi izvještaje o drugim zemljama i njihovim vojnim aktivnostima."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara