Uskok izmijenio optužnicu u slučaju Fimi media: Iznos koji je HDZ navodno nezakonito spremio umanjen za 1,35 milijuna kuna

Uskok izmijenio optužnicu u slučaju Fimi media: Iznos koji je HDZ navodno nezakonito spremio umanjen za 1,35 milijuna kuna

Foto: Hina

U SKLADU s dopunjenim financijskim vještačenjima Uskok je danas izmijenio optužnicu u slučaju Fimi media pa je, među ostalim, iznos koji je HDZ navodno nezakonito spremio u stranački "crni fond" umanjen za oko 1,35 milijuna kuna.

U prvoj optužnici podignutoj u prosincu 2011. tadašnju stranku na vlasti teretilo se za štetu od oko 31,6 milijuna kuna, dok je današnjom izmjenom taj iznos umanjen na 30,25 milijuna kuna.

Osim u odnosu na prvu stranku optuženu za korupciju optužnica je doživjela još neke manje izmjene, o kojima će se optuženici očitovati na sljedećem ročištu 10. veljače.

Sutkinja Ivana Čalić kazala je da će optuženici, među kojma je i nekadašnji šef HDZ-a i Vlade Ivo Sanader, tada biti pozvani i da dopune svoje obrane.

Odbijen prijedlog novog vještačenja

Zbog toga je na današnjem ročištu odbijen zahtjev Sanaderove obrane da se još jednom dopuni financijsko-knjigovodstveno vještačenje. Sutkinja je podsjetila da je Sanader sam najavio kako će neke okolnosti iznijeti u dopuni svoje obrane te da novo vještačenje može tražiti naknadno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kao nebitan sud je odbio i dopis haškog tužiteljstva koje je na Uskokov zahtjev potvrdilo da protiv Sanaderovog glavnog tajnika HDZ-a Ivana Jarnjaka nikada nije otvorena istraga za ratni zločin.

Sanader je u svojoj obrani rekao da je od bivše haške tužiteljice Carle del Ponte zatražio da ne pokreće postupak protiv Jarnjaka na kojega je ozbiljno računao u svom stranačkom timu.

No, prema Sanaderovim tvrdnjama, Jarnjak mu je unatoč tome okrenuo leđa i odlučio protiv njega svjedočiti u ovom slučaju.

Izvukli 70-ak milijuna kuna

Sanadera, njegovu bivšu stranku i ostale optuženike u najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici Uskok tereti da su preko marketinške agencije Fimi media izvukli 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki.

Optužbe za punjenje HDZ-ovog 'crnog fonda' priznali su bivši šef Carine i HDZ-ov rizničar Mladen Barišić, vlasnica agencije Nevenka Jurak i bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević.

Uz Sanadera, jedino njegov bivši glasnogovornik Ratko Maček poriče krivnju, dok se HDZ brani tvrdnjama da regularna stranačka tijela nisu znala ništa o navodnim nezakonitostima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara