Uspješan drugi krug upisa novih dionica Petrokemije

Uspješan drugi krug upisa novih dionica Petrokemije

Foto: Petrokemija

JUČER je završio posljednji, peti dan upisa u II. krugu za nove dionice Petrokemije te je poduzeće objavilo da je prijeđen prag koji zadovoljava uspješno izdanje i utvrđena je konačna cijena novih dionica.

Petrokemija je izvijestila da su postojeći dioničari, koji su imali pravo upisa dionica u prvom i drugom krugu, upisali i uplatili 8.434.733 novih dionica. Podsjetimo, prag za uspješnost izdanja je na Glavnoj skupštini utvrđen na 8.333.333 nove dionice te je u ovom krugu zadovoljen.

Pritom je utvrđena i jedinstvena konačna cijena jedne nove dionice u iznosu od 30 kuna, odnosno najniža cijena koja je na Glavnoj skupštini odobrena. Najavljeno je da će odluka o provođenju trećeg kruga povećanja temeljnog kapitala biti donesena do kraja rujna, ali u odnosu na dosad upisan iznos dionica Petrokemija je uspjela skupiti ukupno 253.041.990 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Petrokemija treba kapital za investicije

Petrokemija treba svježi kapital za investicije koje osiguravaju proizvodnju, restrukturiranje i financiranje tekućeg poslovanja. Podsjetimo, kraj lipnja je obilježio već 11. kvartal zaredom kako zbog ostvarenih gubitaka ukupan kapital poduzeća pada, uz iznimku 3. kvartala 2013. kada je provedena dokapitalizacija u iznosu oko 186 milijuna kuna.

U tom ukupnom periodu je kapital pao sa 772 milijuna kuna na 210 milijuna kuna, odnosno po prosječnoj kvartalnoj stopi od -11% s tim da vrijednost zabilježena na kraju drugog kvartala 2014. predstavlja pad od 15% ili 36 milijuna kuna na kvartalnoj i 29% ili 86 milijuna kuna na godišnjoj razini, uz dokapitalizaciju provedenu u trećem kvartalu 2013.

"Jučerašnji dan je ponovno bio obilježen pozitivnim kretanjima na tržištu. Bio je to drugi dan zaredom da od ukupno 9 dioničkih indeksa koliko ih vodi Zagrebačka burza samo jedan bilježi pad vrijednosti, iako je ukupan dionički promet smanjen. Očekujemo da bi se pozitivan sentiment mogao nastaviti i danas.", zaključuju analitičari iCapitala.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara