Ustavni sud prihvatio tužbu HUP-a: Obustavljena Linićeva naplata poreza na dividende!

Ustavni sud prihvatio tužbu HUP-a: Obustavljena Linićeva naplata poreza na dividende!

Foto: Davor Pongračić/Cropix

POSLODAVCI su dobili prvu bitku protiv Vlade i ministra financija Slavka Linića. Ustavni sud naredio je privremenu obustavu izvršenja svih pojedinačnih akata i radnji Porezne uprave vezanih uz naplatu poreza na dohodak od dividendi ili udjela u dobiti! Konačnu odluku suda o tome je li Linićeva ideja o retroaktivnom oporezivanju zadržane dobiti protuustavna, još se čeka.

Podsjetimo, Hrvatska udruga poslodavaca podnijela je 11. rujna Ustavnom sudu Prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak s Ustavom RH. Prema mišljenju poslodavaca, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak koji je stupio na snagu 1. ožujka 2012. godine, nije sukladan s Ustavom RH u formalnom i materijalnom smislu. Donošenjem ovog Zakona došlo je do povrede instituta zabrane retroaktivnosti, kao i drugih prava i vrednota zajamčenih Ustavom RH, smatraju poslodavci.

"Sud je zaključio da ovaj Zakon `otvara niz ozbiljnih pitanja koja zahtijevaju podrobno ispitivanje u svijetlu temeljnih ustavnih vrednota i zaštićenih ustavnih dobara`"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Temeljem našeg Prijedloga, Ustavni sud donio je 3. travnja 2013. godine rješenje kojim se privremeno obustavljaju izvršenja svih pojedinačnih akata i radnji Porezne uprave i drugih adresata vezanih uz naplatu poreza na dohodak svim obveznicima koji su taj dohodak ostvarili na temelju dividendi ili udjela u dobiti na temelju udjela u kapitalu koje su isplaćivane nakon stupanja na snagu ovog Zakona, ali su rezultat poslovanja u prijašnjim godinama prije nego što je sporni Zakon stupio na snagu. Naime, Ustavni sud može do donošenja konačne odluke privremeno obustaviti izvršenje pojedinačnih akata ili radnji, ako bi njihovim izvršenjem mogle nastupiti teške i nepopravljive posljedice", izvijestili su iz HUP-a.

"U ovom slučaju sud je zaključio da ovaj Zakon `otvara niz ozbiljnih pitanja koja zahtijevaju podrobno ispitivanje u svijetlu temeljnih ustavnih vrednota i zaštićenih ustavnih dobara`. Naglašavamo da se ovom odlukom ne prejudicira konačna odluka Ustavnog suda u ovom predmetu, međutim može biti naznaka smjera u kojem sud razmišlja i svakako potvrđuje stav HUP-a da se radi o dvojbenom Zakonu", dodaje se.

Između Vlade i poslodavaca "bitke na više ratišta"

Spomenuto oporezivanje dividendi i udjela u dobiti nije jedino popirište sukoba između Vlade i poslodavaca. Jedan "kamen spoticanja" je i pitanje povećanja minimalne plaće, a ovih su se dana Linić i poslodavci prepucavali i oko toga tko je kriv za visoke namete i preskup državni aparat.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara