Viši interesi zakopali Loru 2: Vrhovni sud naložio, a splitski sud odbija suditi bez bjegunaca?!

Viši interesi zakopali Loru 2: Vrhovni sud naložio, a splitski sud odbija suditi bez bjegunaca?!

Ilustracija: Arhiva

NIŠTA od suđenja u slučaju Lora 2. Sudac Damir Romac, šef Odjela za ratne zločine splitskog Županijskog suda, kazao je Indexu kako ne namjerava zakazivati suđenje dok god nema optuženika Tome Duića i Emilija Bungura, koji su u bijegu još iz doba kada se sudila Lora 1.

2009. spreman za suđenje, 2013. više ne?!

"Odjel je zauzeo stav da nema suđenja za ratne zločine u odsutnosti. Takav je stav i međunarodne zajednice. Suđenje možemo započeti ako se nešto promijeni", kazao nam je sudac Romac sugeriravši da ćemo za početak suđenja čekati predaju ili hvatanje dosad neuhvatljivih bjegunaca osuđenih i optuženih za ratne zločine u Vojno istražnom centru Lora 1992. godine. 

Inače, prije tri i pol godine sudac Romac bio je posve drugačijeg mišljenja. Nakon što je optužnica protiv pet vojnih policajaca, već pravomoćno osuđenih u Lori 1, postala pravomoćna, Slobodnoj Dalmaciji izjavio je kako je spreman za početak suđenja i da će tražiti suđenje u odsutnosti odbjeglih optuženika.

Čemu zahtjev za suđenje u odsutnosti kada se ne sudi?!

Nagla promjena raspoloženja suca Romca postaje interesantnija ako se podsjetimo da je Index prije godinu dana izvijestio kako je Vrhovni sud uvažio njegov zahtjev te naložio suđenje u odsutnosti odbivši žalbe bjegunaca Tome Duića i Emilija Bungura. Dakle, kada su konačno otklonjene sve tehničke prepreke, sudac Romac se predomislio i zaključio da će suđenje još malo pričekati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je jedna vrlo interesantna situacija jer se postavlja pitanje zbog čega je uopće i traženo suđenje u odsutnosti, ako se nije ni mislilo suditi bez odsutnih optuženika. Pogotovo u situaciji kada Vrhovni sud u odluci o suđenju za Loru 2 navodi kako je od događaja prošlo punih 20 godina i kako treba voditi računa o žrtvama i preostalim optuženicima koji su dostupni. Vrlo je čudno da niži sud tako ležerno prelazi preko odluke višeg suda koja tako zapravo predstavlja tek mrtvo slovo na papiru. Kao da se nikada nije ni odlučilo.

Tko zapravo ne želi Loru 2?

Sada bi se možda moglo postaviti pitanje, zašto je tome tako? Kome ne odgovara da suđenje za Loru nikada ne započne? Jesu li to samo Duić i Bungur te ostali optuženici ili ima još netko?

Vrlo je lako moguće da ni glavni državni odvjetnik Mladen Bajić s tim suđenjem nije presretan jer su se od vremena Lore 1 doznale mnoge stvari koje su dotad bile nepoznate, a o čemu je Index već pisao u nekoliko navrata. Ako je ikako moguće, najbolje bi bilo da se o tim stvarima nikada u sudnici ne progovori jer Bajića ti događaji ne predstavljaju u niti malo lijepom svjetlu. Zato bi možda bilo najbolje da se ta Lora 2 odgodi na permanentno neodređeno.

Sam rasplet ukazuje na još jedan Bajićev fini vez kakvim je u Lori 1 prebacio cijeli šou na nesretnog suca Lozinu. Dok su se mediji bavili njime, nitko da se sjeti da je te žrtve iz 2002. godine Bajić 1992. u svojim istražnim nalozima vojnog tužilaštva krstio srbočetničkim teroristima.

Vrijedi možda podsjetiti da Državno odvjetništvo istražuje još nekoliko slučajeva vezanih za Loru, no rasvjetljivanje okolnosti i pronalaženje dokaza vrlo je mukotrpno i zasad nije urodilo plodom...

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara