Vrhovni sud uvažio žalbu Berislava Rončevića: Suđenje za aferu kamioni se ponavlja!

Vrhovni sud uvažio žalbu Berislava Rončevića: Suđenje za aferu kamioni se ponavlja!

Foto: Arhiva

VRHOVNI SUD pozitivno je rješio žalbu bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića i njegova pomoćnika Ive Bačića, te će se suđenje u "aferi kamioni" - ponoviti. Kako je prvi objavio Novi list presuda je "pala" zbog  pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, odnosno zaključka da su kamioni bili povoljniji MORH-u za nabavku.

Slučaj je tako vraćen Županijskom sudu u Zagrebu gdje će postupak biti ponovljen pred novim, potpuno izmijenjenim sudskim Vijećem.
 
Rončević trebao ići u zatvor na četiri, a Bačić na dvije godine
 
Podsjetimo kako je Vrhovni sud raspravljo o žalbama na presudu u "aferi kamioni" zbog koje je bivši HDZ-ov ministar obrane Berislav Rončević nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora jer je kupnjom skupljih kamiona za potrebe vojske oštetio državni proračun za više od deset milijuna kuna. Bačić je nepravomoćno bio osuđen na dvije godine zatvora, a prema presudi morali su vratiti 10,2 milijuna kuna, i to s kamatama.
 
Sutkinja je pri izricanju presude kazala kako su izravnom pogodbom oštetili državu kupivši skuplje i nekvalitetnije kamione za Hrvatsku vojsku.
 
Rončević je trenutno u "vrlo emocionalnom stanju" 
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rončević je prije nego što je uputio žalbu Vrhovnom sudu poručio da nije bilo nepravilnosti pri nabavi spornih kamiona, te ponavlja da je žrtva političkog progona bivšeg predsjednika Stjepana Mesića. 
 
 
Odluku Vrhovnog suda potvrdio je Media servisu glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić.
 
"Da, odlukom Vrhovnog suda ukinuta je presuda u tom predmetu i kompletan spis je vraćen na ponovno suđenje u tom predmetu", potvrđuje Devčić.
 
Rončevićev odvjetnik Krešimir Vilajtović rekao nam je da odluka nije bila neočekivana i da su se tome cijelo vrijeme nadali. "Gospodin Rončević trenutno je u vrlo emocionalnom stanju", kazao nam je.
 
"On je, naravno, to primio vrlo emotivno jer je sve ove godine bio pod pritiskom i bit će i dalje dok se to pravomoćno ne okonča, ali naravno da mu je sada lakše kada više nema četiri godine 'nad glavom", prepričava Rončevićev odvjetnik. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara