Za DORH sve u najboljem redu: "Za dom spremni" fra Begonje nije prekršaj

Za DORH sve u najboljem redu: "Za dom spremni" fra Begonje nije prekršaj

Foto: Hina

S OBZIROM da se sa propovijedi za Tuđmana na 24. obljetnici HDZ-a u Splitu ponovno čulo "Za dom spremni", pitali smo Državno odvjetništvo u Splitu namjeravaju li poduzeti kakve radnje. O značenju pozdrava govorio je gvardijan samostana Gospe od zdravlja fra Jakov Begonja te je naveo kako je Tuđman bio za dom te da je i on osobno uvijek bio za dom spreman.

Nije prikladna usporedba Joe Šimunića i fra Begonje

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu odgovorila nam je kako u kontekstu u kojem su te riječi izgovorene ne predstavljaju u postupanju imenovanog obilježja prekršaja iz Zakona o suzbijanju diskriminacije i Zakona o prekršajima protiv javnog reda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neformalno nam je pojašnjeno kako nije prikladna usporedba fra Begonje s hrvatskim nogometnim reprezentativcem koji je zbog poziva za dom navijačima i dizanja ruke nasred nogometnog terena kažnjen s maksimalnih 25 tisuća kuna kazne.

Gradonačelnik Baldasar već osudio ustaške pozdrave

Za dom spremni pred Tuđmanom osudio je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar koji drži da ustaškim pozdravima i govoru mržnje nema mjesta u Splitu. Izrazio je nadu kako će dogodine HDZ slaviti pristojnije i dostojnije. Na to je reagirao Petar Škorić, predsjednik splitskog HDZ-a, te kazao da Baldasar nema što govoriti o domoljublju i njima držati lekcije o pristojnom ponašanju. Što se Škorića tiče, proslava je bila dostojanstvena i prikladna. Ništa na kraju nije imao ni dodati, a ni oduzeti čak ni DORH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara