Za projekte energetske učinkovitosti osigurano 600 milijuna kuna

Za projekte energetske učinkovitosti osigurano 600 milijuna kuna

Foto: Hina

ZA PROJEKTE energetske učinkovitosti za građane i poduzetnike u ovoj je godini osigurano 600 milijuna kuna. Uz sufinanciranje od 40 do 80 posto troškova poduzetnici mogu energetski obnoviti poslovne prostore, a građani kuće ili pak kupiti električno vozilo ili uređaj najvišeg energetskog razreda.

U ovoj godini predviđeno je 36 javnih poziva i natječaja za podizanje energetske učinkovitosti. Obuhvaćen je komercijalni sektor koji je odgovoran za 7% potrošnje energije.

U energetsku obnovu moći će se uključiti hoteli, trgovački centri, ugostiteljski objekti, a naglasak je na turističkom sektoru pa se iznajmljivači mogu natjecati za poticaje za sustave obnovljivih izvora energije.

Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća kreće u ožujku

"Kroz te programe pokazujemo da investiranje u zaštitu okoliša nije samo trošak nego je to zaista investicija jer kroz takvu investiciju imamo veću efikasnost u tvrtki, a globalno na razini cijele Hrvatske utječemo na smanjenje potrošnje energije, to nam je krajnji cilj", rekao je Zmajlović.

U ožujku kreće javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća. U planu je obnova 10 000 kuća i sredstva će biti na raspolaganju dok se ne potroše. Uvjet je da su kuće legalne, a nadležni uvjeravaju da će svi koji žele imati priliku obnoviti svoje kuće, ako ne ove, onda idućih godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine prijave će se podnositi direktno Fondu za zaštitu okoliša, a ne više preko jedinica lokalne samouprave jer se pojedine prošle godine nisu prijavile za sudjelovanje pa je i građanima ta mogućnost bila nedostupna. Direktor Fonda za zaštitu okoliša uvjerava da će cijela procedura biti transparentna.

"Ono što nam je jako bitno, a to vam obećavam jest da ćemo kontrolirati namjensko trošenje sredstava i to već i radimo", rekao je Sven Mueller.

Poticaji za kupnju kućnih uređaja najvišeg energetskog razreda

Nastavlja se i sufinanciranje kupnje električnih ili hibridnih vozila ili pak preuređivanje postojećeg vozila. U ponudi je i edukacija vozača za eko vožnju kojom se postižu uštede goriva od 10 do 18 posto..

"Jedan lijepi primjer je Autotrolej u Rijeci koji je poslao svoje najstarije i najiskusnije vozače gradskih autobusa, malo su bili nepovjerljivi prema golobradim instruktorima, ali nakon što su prošli cijelu priču, trajalo je nekoliko dana, danas troše autobusi 9 posto manje goriva", rekao je Mueller.

Novost su poticaji za kupnju kućnih uređaja najvišeg energetskog razreda. Poticaji iznose od 500 do 800 kuna, a javni poziv bit će objavljen u svibnju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara