Započelo saslušanje: Svećenička pedofilija konačno na dnevnom redu UN-a!

Započelo saslušanje: Svećenička pedofilija konačno na dnevnom redu UN-a!

Ilustracija: Shutterstock

NA UN-ovom panelu u Ženevi počelo je saslušanje vatikanskih dužnosnika o seksualnom zlostavljanju tisuće djece koje se događalo u Katoličkoj crkvi, javlja BBC.

Vatikan se ranije nije oglašavao po tom pitanju smatrajući da su pravna tijela zemalja u kojima su se navodna zlostavljanja dogodila odgovorna za ispitivanje tih slučajeva.

Papa Franjo zaključio je da je za kredibilitet Crkve od iznimne važnosti suočavanje s ovim problemom. Zbog toga je prošli tjedan najavio kako će ponuditi pomoć žrtvama te je već promijenio Zakon u kojem je proširio definiciju zlostavljanja djece.

Žrtve se nadaju da će sva zlodjela i tajne napokon izaći na vidjelo.

Sveta stolica jedna je od potpisnica UN-ove konvencije o pravima djece. Ipak, prvi izvještaj podnesen je tek 2012. godine, 12 godina nakon ratificiranja konvencije. Ovo je prvi put da se Sveta stolica javno brani od optužbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BBC je naveo i neke seksualne skandale Katoličke crkve:

Njemačka - Svećenik Andreas L. priznao je 2012. godine 280 točaka optužnice za seksualno zlostavljanje, među kojima i onu o zlostavljanju tri dječaka više od jednog desetljeća.

Sjedinjene američke države - javno zgražanje devedesetih godina prošlog stoljeća izazvala su dva bostonska svećenika, Paul Shanley i John Geoghan, nakon što su otkriveni slučajevi zlostavljanja.

Belgija - Biskup Brugesa, Roger Vangheluwe, podnio je ostavku u travnju 2010. godine nakon što je priznao da je godinama seksualno zlostavljao dječaka.

Italija - Katolička crkva u Italiji priznala je  2010. godine da je prijavljeno sto svećenika zbog pedofilije.

Irska - izvješće 2009. godine otkrilo je brojna seksualna i psihička zlostavljanja u katoličkim školama i sirotištima tijekom čitavog 20. stoljeća.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara