Zbog sumnje u prijevaru odgođena objava rezultata izbora u Afganistanu

Zbog sumnje u prijevaru odgođena objava rezultata izbora u Afganistanu

Foto: Hina

OBJAVA preliminarnih rezultata afganistanskih predsjedničkih izbora odgođena je u utorak za nekoliko dana zbog polemike nastale oko izborne prijevare, koja bi mogla poremetiti demokratsku tranziciju zemlje.

Prvi rezultati drugoga kruga izbora neće biti objavljeni u utorak, kako je bilo predviđeno, izvijestilo je neovisno izborno povjerenstvo, objasnivši kako želi provjeriti informacije o "višku" biračkih glasova.

Na izborima 14. lipnja kandidirala su se dvojica bivših ministara Ašraf Gani i Abdulah Abdulah, koji je u prvome krugu osvojio 45 posto biračkih glasova. Gani ih je dobio 31,6 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Abdulah je nakon izbora najavio da će odbaciti izborne rezultate zbog prijevara u korist njegovog protukandidata. Rekao je da je Gani dobio više od milijun glasova na protuzakonit način.

"Već smo započeli provjere i nadamo se da ćemo ih dovršiti do petka"

Izborno povjerenstvo u utorak je izvijestilo da će najprije provjeriti transparentnost izbora na oko 2000 biračkih mjesta (od ukupno 6000), na kojima postoje sumnje u nepravilnosti.

"Već smo započeli provjere i nadamo se da ćemo ih dovršiti do petka", što će omogućiti donošenje odluke o novome datumu objave rezultata, rekla je za AFP članica povjerenstva Šarifa Zurmati.

"Tijekom naše provjere, neki će birački listići biti proglašeni nevažećima, a drugi će biti uzeti u obzir", kazala je, ne objasnivši pojedinosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara