Znanstveni piknik oduševio Zagrepčane

Znanstveni piknik oduševio Zagrepčane

Foto: Tomislav Kristo / Cropix

U PARKU  pokraj Boćarskog doma u Zagrebu održan je drugi po redu Znanstveni piknik.

U prijepodnevnim satima posjetilo ga je preko 15 tisuća ljudi, a među posjetiteljima najviše je bilo djece. Cijele nedjelje znanstveni komunikatori iz 9 zemalja najmlađima su na predavanjima i radionicama pokušali pokazati koliko znanost može biti zabavna. Jedna od najpopularnijih radionica bilo je hodanje po vodi.

"Hodala sam po vodi i bilo je jako dobro. Tvrdo je kao pod, samo dok brzo trčite ili dok skačete, a kad ste spori, onda propadnete. Pokušao sam prehodati na rukama, nemam pojma što je to, ali bilo je super", kazala su nam djeca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Radi li se o triku ili o znanosti objasnio je voditelj ove zanimljive radionice, Miha Kos, direktor ljubljanskog znanstvenog centra 'Kuća eksperimenata'.

"Nije baš trik, to je znanost, a to je posebna tekućina koja se zove nenewtonska tekućina, samo je mješavina vode i škroba u omjeru 1:1. Ovdje 1 znači 500 kilograma škroba i 500 litara vode. I ako s njom radiš brzo, onda postane tvrda, ako sporo, onda je tekuća", pojasnio je Kos.

Osim hodanja po vodi, posjetitelji su mogli doznati vezu između magije i meteorologije, upoznati fiziku rock 'n' rolla i još mnogo toga.

Ovogodišnji znanstveni piknik privukao je još više posjetitelja od prošlog te su osim djece i roditelja, zadovoljni i organizatori.

"Mi kao organizatori drugog Znanstvenog piknika smo oduševljeni dosad postignutim, pogotovo izrazima djece i svih posjetitelja jer su toliko zadovoljni i inspirirani sa svime što se događa na pikniku", rekao je Bruno Blumenschein iz organizacije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara