Adriadisel: Radnici za štrajk - uprava ugovorila nove poslove

U KARLOVAČKOJ tvrtki Adriadiselu na jučerašnjem je tajnom glasovanju o štrajku od 262 radnika 179 bilo za štrajk, doznaje se od povjerenika Sindikata metalaca Hrvatske Vladimira Tuškana, koji je rekao da će na temelju toga glasovanja početi sve zakonske aktivnosti vezane uz organizaciju štrajka, a radnici su do tada dužni redovito raditi svoj posao.

Uprava Adriadisela d.d. obavijestila je danas radnike na oglasnoj ploči da je ugovorena proizvodnja 22 nova pomoćna brodska dizelska motora za pulsko Brodogradilište "Uljanik", vrijedna 4,8 milijuna dolara. Predviđena je isporuka tih motora za godinu 2004. i 2005.

Radnici štrajk najavljuju jer nisu dobili jednu plaću i troškove prijevoza za nekoliko mjeseci, te zbog, kako kaže Dragutin Vuljanić iz Regionalnog povjereništva Saveza samostalnih sindikata za Karlovačku županiju, "neizvjesne budućnosti tvrtke".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakonske aktivnosti podrazumijevaju i proces pomirbe pa direktor Vladimir Hristov smatra da štrajka neće biti jer Uprava ima dovoljno vremena da podmiri tražbine radnika.

On kaže da tvrtka posljednjih nekoliko godina "posluje solidno", te dodaje da je prošle godine, kada se gleda, poslovanje iz osnovne djelatnosti bilo pozitivno, a "neizvjesna budućnost", od koje strahuju radnici, odnosi se na reprogramirane dugove iz prije provedenog stečaja za koje tvrtka plaća golemu kamatu.

Uprava Adriadisela predala je Ministarstvu gospodarstva još u ožujku ove godine prijedlog financijske konsolidacije i restrukturiranja, a Vladimir Hristov kaže da se taj prijedlog još nije pojavio u Vladinoj Koordinaciji za gospodarstvo. "Ljudi imaju pravo na štrajk, ali ne vjerujem da bi on mogao promijeniti išta na bolje, čak ne vjerujem ni da će se dogoditi. Sada je najvažnije da ministar gospodarstva Ljubomir Jurčić ubrza rješavanje starih problema Adriadisela, tj. da se krene u privatizaciju naše tvrtke, koja je u većinskome vlasništvu Hrvatskoga fonda za privatizaciju", rekao je Hristov.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara