Afganistan: Nacrt ustava predviđa polupredsjednički sustav

NACRT novog afganistanskog ustava proglašava Afganistan islamskom državom ali ne nameće strogi šerijatski zakon, te poziva na izbor predsjednika izravnim glasovanjem, objavio je Washington Post u svom izvješću od vikenda.

Očekuje se da će Narodna skupština razmotriti nacrt ustava i ratificirati ga u prosincu. Ovoga mjeseca bit će predstavljen predsjedniku Hamidu Karzaiju.

Washington Post piše da kopija nacrta ustava sadrži 182 članka i 39 stranica koje uravnotežuju zahtjeve poslijeratnog društva, koje nastoji pronaći svoj put između islamskih i sekularnih vrijednosti, domaće tradicije i međunarodnih normi, trenutačnih političkih potreba i trajnih pravnih standarda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od najvećih izazova s kojim su suočeni oni koji rade na afganistanskom ustavu, prvom od 1964. godine, jest kako podijeliti vlast između predsjednika i premijera, a ne stvoriti dvije podjednako moćne pozicije koje bi mogle izazvati rivalstvo.

Razrađeni kompromis u nacrtu ustava je polupredsjednički sustav u kojem će predsjednika birati izravno narod, piše Washington Post.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara