AHERN OPOVRGNUO AUTOMATSKU POTPORU NAPADIMA SAD-A NA IRAK

Irski premijer Bertie Ahern opovrgnuo je u srijedu da je neutralna Irska već odlučila podržati SAD ako ta zemlja odluči napasti Irak bez nove rezolucije Vijeća sigurnosti UNa.

´Irska će nastaviti, kao što je to tradicionalno radila, surađivati s Vijećem sigurnosti i surađivati s Ujedinjenim narodima kako bi postiglo zadovoljavajuće rješenje´, rekao je Ahern zastupnicima irskog parlamenta, odgovarajući na pitanje je li Irska već odlučila dati potporu američkom napadu na Irak bez odobranja i suglasnosti UN-a i Europske unije.

Pozivajući se na vladine izvore, ugledni Irish Times objavio je da su Ahern i ministar vanjskih poslova Brian Cowen za izvanrednu sjednicu EU u ponedjeljak izradili nacrt izjava u kojima su podržali američka stajališta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Naše izjave su prilično iznijansirane, ali u konačnici one ipak znače da ćemo učiniti ono što od nas traže Amerikanci´, rekao je jedan visoki izvor za Irish Times.

Irsku politiku glede krize oko Iraka uvjetuju s jedne strane tradicionalna irska neutralnost, a s druge strane snažne veze sa Sjedinjenim Državama i velikom zajednicom Amerikanaca irskog podrijetla.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara