Al-Jazeera emitirala vrpcu na kojoj "bin Laden" poziva Iračane na samoubilačke napade

Al-Jazeera emitirala vrpcu na kojoj "bin Laden" poziva Iračane na samoubilačke napade

TELEVIZIJSKA stanica al Jazzera emitirala je audio vrpcu vrlo slabe kvalitete na kojoj glas poput bin Ladenovog poziva Iračane na samoubilačke napade protiv Amerikanaca, a Muslimane na solidarnost s Irakom.

Gotovo sat vremena nakon što su sadržaj objavljene izjave, koju je Powell najavio kao dokaz veze bin Ladena s Irakom dok je Al Jazeera još tvrdila da takvu ne posjeduje, prenijele agencije, vijest je vrlo oprezno prenio BBC. Dok CNN i većina ostalih vijest naslovljuje s "bin Ladenova izjava", BBC je bin Ladena stavio pod navodnike, te na samom početku teksta ustvrdio kako se radi o zvučnom zapisu vrlo slabe kvalitete.

"Naglašavamo značaj samoubilačkih napada protiv neprijatelja, jer takvi su napadi uplašili Amerikance i Izraelce kao nikad ranije. Borite se protiv tih despota, pobjeda dolazi samo od Boga." - rekao je glas za kojeg su s Al Jazeere potvrdili da je bin Ladenov.

"Pomno pratimo pripreme križara za invaziju na iračko tlo, oduzimanje muslimanskih bogatstava i instaliranje režima za pripremu, ne daj Bože, velikog Izraela."

"Želimo da znate i potvrđujemo da ćemo u ovom ratu protiv nevjernika koje predvodi SAD biti s vama i boriti se u ime Boga."

"Tko god pomaže SAD-u ne pripada islamskoj naciji. Jordan, Maroko, Nigerija i Saudijska Arabija trebaju biti oprezni, jer ovaj rat napada prvenstveno Islam."

Glas podučava Iračane iskustvima al Quaide iz afganistanskih borbi.

"Ne brinite se zbog američkih laži i njihovih pametnih bombi, oni traže samo očite mete."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najefikasniji način da se obranite od zračnih snaga je kopanje i kamufliranje velikog broja rovova"

Analitičari američkih obavještajnih službi vjeruju da je glas na vrpci bin Ladenov, izjavio je američki dužnosnik. U ovim trenucima još nisu napravljene tehničke analize koje će "s apsolutnom sigurnošću" ustanoviti radi li se o bin Ladenovom glasu, za Reuters je izjavio isti dužnosnik s zahtjevom da ostane anoniman.

Al Jazeera isprva nije željela objaviti vrpcu

Al-Jazeera je tijekom dana objavila da najvjerojatnije nema takvu izjavu saudijskog teroriste, no da će to tijekom dana provjeriti.

Nije bilo jasno je li televizija sa sjedištem u Dubaiju primila izjavu pa provjerava njezinu vjerodostojnost ili je nije željela objaviti iz političkih razloga.

Američki državni tajnik Colin Powell izjavio je ranije danas pred senatskim odborom za proračun da je pročitao transkript "onoga što će bin Laden, ili netko za koga se pretpostavlja da je on, reći na al - Jazzeri tijekom dana".

Ta je TV postaja često primala audio kazete i izjave za koje se vjeruje da pripadaju bin Ladenu, osumnjičenom za trerorističke napade na američke gradove 11. rujna. SAD su zbog toga optužile al -Jazzeru da promovira njegovi terorističku mrežu al-Qaidu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara