Američka antologija "Dumped" za Valentinovo

NOVA antologija ´Dumped´ (Ostavljeni), koju je kompilirala B. Delores Max, namijenjena je svima onima koji za Valentinovo ne očekuju bombonijeru, piše USA Today.

Knjiga sadrži 23 priče o ljubavnom prekidu i gubitku, a među niz poznatih autora nalaze se Raymond Carver, Lorrie Moore, Saul Bellow i Alice Munro.

Max je umjetničko ime (i alter ego) Lilly Golden, urednice u Upstate New Yorku. Iako je u prošlosti objavljivala antologije pod svojim pravim imenom (´In Praise of Mothers´ i ´A Literary Feast´ o hrani), Golden je zaključila da knjigu ´Dumped´ mora urediti osoba koja nije u romantičnoj vezi - poput nje prije deset godina.

Priče u ´Dumped´ imaju raznolik sadržaj, od osvete u priči Roalda Dahla ´Lamb to the Slaughter´ do humoristične ´Zagat History of My Last Relationship´ Noaha Baumbacha i tužnog unutarnjeg monologa u priči ´Open House´ Elizabeth Berg, koja opisuje odnos majke i sina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Golden je u antologiju uključila gotovo sve perspektive: mušku i žensku, starih i mladih, bračnu i izvan braka, heteroseksualnu i homoseksualnu. Glavni lik svake priče je osoba koju je netko ostavio.

´Čitatelj se poistovjećuje s onim tko je ostavljen... no takve mi je priče bilo zaista teško naći´, tvrdi Golden, dodajući da namjerno nema priče u kojoj bi bilo i malo nade za ponovnom vezom između likova.

No, Golden nije mogla odoljeti a da u antologiju ne doda nekoliko poglavlja iz ´Razuma i osjećaja´ Jane Austen jer je način na koji su se ljudi međusobno ostavljali (tada), zanemarivanjem, propustima i izbjegavanjem, i danas vrlo aktualan.

Knjiga ´Dumped´ nije samo za one usamljene. Radi se o odlično napisanim i bezvremenskim pričama o boli svakodnevnog života i čitatelj ne mora biti nužno slomljena srca da bi se mogao identificirati s likovima priča.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara