"Apel" i UUHBDR predlažu Mesiću i Sanaderu izmjenu Statuta Haaškog suda

CENTAR za zaštitu ljudskih prava zatočenih i nestalih građana Hrvatske i članova njihovih obitelji, u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava zatražio je od najviših državnih dužnosnika da pokrenu inicijativu za izmjenom Statuta Haaškog suda.

U otvorenom pismu upućenom predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću, mandataru Vlade Ivi Sanadaru, te predsjednicima parlamentarnih stranaka, predstavnice udruga Centra ( za "Apel" Zdenka Farkaš i za UUHBDR Nedjeljka Balog) traže od državnih dužnosnika da podsjete Vijeće sigurnosti UN-a i sve članice UN-a na razloge i načela zbog kojih su osnovani UN.

U skladu s tim traže od državnih dužnosnika da ustraju na izmjeni Statuta međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Centar traži izmjenu Statuta Haaškog suda, s obrazloženjem da taj sud nema nadležnost nad "zločinom protiv mira" ili zločinom agresije, a Statutom suda rat se ne smatra zločinom, što je nezamislivo za sud koji je osnovan od VS UN-a, stoji u pismu.

Centar podsjeća na tragična iskustva svojih članova, pozivajući se na poginule, ubijene, zarobljene, nestale i osakaćene hrvatske branitelje i civile, na razrušene domove i uništene sudbine tijekom Domovinskog obrambenog rata, solidarizirajući se sa svim žrtvama ratova i sukoba u svijetu.

Centar drži da su - ili UN odstupili od načela zbog koji su osnovani, ili je - dosadašnja hrvatska diplomacija i politika bila neučinkovita, što gotovo graniči s veleizdajom, stoji u pismu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara