Bandić: Ne znam zašto bi me USKOK pozvao za svjedoka u slučaju Granić-Bago

ZAGREBAČKI dogradonačelnik Milan Bandić objavio je danas priopćenje u kojem ponavlja da ne zna zbog čega bi ga USKOK eventualno predložio za svjedoka u slučaju Mate Granića i Darinka Bage, osumnjičenih za korupciju, te navodi da je jedina njegova veza s tim slučajem jedan razgovor koji je imao s bivšim direktorom "Končar trgovine i zastupstva" Velimirom Delongom.

Delonga je, kako su javnost izvijestili branitelji osumnjičenih, osoba koja je Granića i Bagu prijavila USKOK-u.

"Doista ne znam zbog čega me USKOK predlaže za svjedoka u istrazi u slučaju Granić-Bago, jer nikakvu službenu, pa ni poluslužbenu, informaciju nisam primio", kaže Bandić u današnjem priopćenju, napominjući da bi nejasnoće o čemu bi on to mogao svjedočiti mogle "pobuditi kojekakva tumačenja, pa i stanovite špekulacije".

"Jedina je moja veza s tim slučajem, i to želim jasno reći pred hrvatskom javnošću, ova: prije stanovitog vremena posjetio me u mom uredu Velimir Delonga. Kako ga poznajem od prije i kako je - očito - vjerovao da mu ja mogu pomoći, ispričao mi je da ga stanoviti ljudi ucjenjuju i traže od njega novac u vezi s nekim poslovima. Na to sam mu rekao: Ako je to tako, najbolje je da cijelu stvar prijaviš USKOK-u i policiji! To sam mu preporučio zato što sam smatrao da je to jedini način da se zaštiti od mogućih neprilika i zato jer je to njegova građanska dužnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dakako, ja ne znam, i ne želim o tome špekulirati je li Delonga (u tom relativno kratkom razgovoru) iznio sve činjenice, no iz onoga što je iznio, zaključio sam da mu mogu pomoći jedino tako da ga uputim na institucije pravne države.

Više od toga ne mogu reći jer ne želim ugroziti istragu, ali niti bilo koju osobu involviranu u ovaj slučaj. Detalje ostavljam za istražnog suca, ako me pozove kao svjedoka", kaže Bandić u svom priopćenju.

Prema neslužbenim informacijama objavljenim u medjima, USKOK bivšeg visokog državnog dužnosnika i političara Matu Granića, koji sada ima konzalting tvrtku, i predsjednika uprave Končara Darinka Bagu sumnjiči da su od Delonge tražili novac kako bi mu omogućili da svoje dionice Končar trgovine i zastupstva proda drugoj tvrtki u sastavu Končara izvan burze po znatno većoj cijeni.

Odvjetnici osumnjičenih su rekli da je među svjedocima koje USKOK predlaže i Milan Bandić.

Granić i Bago su uhićeni u petak i zadržani protekla dva dana, a danas su ponovo dovedeni u Istražni centar zagrebačkog Županijskog suda. Nakon njihova saslušanja istražni sudac Krešimir Devčić trebao bi odlučiti o USKOK-ovom zahtjevu za pokretanjem istrage protiv njih i za pritvorom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara