Beograd: Stigla haška optužnica protiv Gorana Hadžića

NOVA haška optužnica koja je dostavljena vlastima u Beogradu, koju je Ministarstvo vanjskih poslova Srbije i Crne Gore proslijedilo Okružnom sudu u Beogradu, tereti za ratne zločine Gorana Hadžića, nekadašnjeg predsjednika tzv. Republike Srpske Krajine, potvrdio je novinarima u petak ministar vanjskih poslova SCG Vuk Drašković.

Ministar Drašković izjavio je da je Haško tužiteljstvo optužnicu Ministarstvu vanjskih poslova dostavilo u utorak, te da se tek, u petak, nakon što su od dostavljanja optužnice prošla 72 sata, to može i objaviti.

Hadžić je, kao predsjednik tzv. Republike Srpske Krajine, u postupku protiv bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića pred Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu, spominjan kao jedan od sudionika "zajedničkog zločinačkog pothvata", čiji je cilj od kolovoza 1991. do kolovoza 1995. godine bio ukloniti većinu Hrvata, Bošnjaka i drugog nesrpskog stanovništva s oko trećine teritorija Hrvatske i velikih dijelova Bosne i Hrvatske, radi njihova pripajanja novoj državi pod srpskom dominacijom, pri čemu su počinjeni ratni zločini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osim novooptuženog Hadžića i Slobodana Miloševića, kao sudionici "zajedničkog zločinačkog pothvata" spomenuti su i nekadašnji članovi Predsjedništva SFRJ Borisav Jović i Branko Kostić, zatim Veljko Kadijević i Blagoje Adžić, Milan Babić, Milan Martić, Jovica Stanišić, Franko Simatović Frenki, Tomislav Simović, Vojislav Šešelj, Momir Bulatović, Radovan Stojičić Badža i Željko Ražnatović Arkan, obojica ubijeni u Beogradu, Radovan Karadžić,

Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić, Momir Talić, Ratko Mladić i drugi pripadnici JNA, kasnije Vojske Jugoslavije.

Optuženi Goran Hadžić od 1995. godine, nakon hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja", živi u Srbiji, u Novom Sadu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara