Berlusconi: Suđenja protiv mene su smiješna, idemo dalje! Živjela Italija, živio Berlusconi!

Berlusconi: Suđenja protiv mene su smiješna, idemo dalje! Živjela Italija, živio Berlusconi!

Tekst: N.Š.
Foto: AFP

TALIJANSKI premijer Silvio Berlusconi potrudio se u intervjuu jednom talijanskom radiju pokazati koliko su mu "smiješne" istrage koje će se ponovo pokrenuti protiv njega nakon skidanja imuniteta i najavio je ostanak na vlasti do kraja mandata.

"Dva suđenja protiv mene su lažna, smiješna, apsurdna i to ću pokazati Talijanima pojavljivanjem na televiziji i obranit ću se u sudnici te ismijati svoje protivnike što će svima pokazati kakvi su oni, a kakav sam ja", rekao je Berlusconi u radijskom eteru.

Moguće donošenje novog zakona o imunitetu?

Nakon što je Ustavni sud poništio zakon prema kojem Berlusconi i još četiri najviša državna dužnosnika u državi imaju imunitet, došlo je do jedne od najozbiljnijih kriza "Berlusconijeve ere". Na premijera čekaju dva sudska procesa u kojima je glavni optuženi, a još najmanje dvije istrage se protiv njega provode. Sa svim tim će se premijer morati suočiti, ne računajući najnovije seksualne skandale s prostitutkama u njegovoj vili. Naravno, do sudskih procesa će doći ukoliko vlada ponovno ne donese sličan zakon što nije isključeno. Sličan zakon je proglašen neustavnim još 2004. nakon kojeg je donesen novi.

"Idemo dalje, živjela Italija!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada će nastaviti mirno i s još više želje za borbom nego prije, jer to je apsolutno neophodno za slobodu i demokraciju u ovoj zemlji", istaknuo je talijanski premijer rekavši da namjerava ostati na vlasti do kraja petogodišnjeg mandata.

"Moramo vladati pet godina, sa ili bez zakona. Ovakve stvari me jednostavno živciraju. Idemo dalje, moramo naprijed. Živjela Italija, živio Berlusconi", rekao je premijer na izlasku iz svoje rezidencije palače Grazioli.

"Akcija 'Čiste ruke' utjecala na politički poredak"

U niti jednoj zemlji suci i istražitelji nemaju takav utjecaj na političko stanje u zemlji, kao u Italiji. Još 1990. godine istraga "Čiste ruke" o široko rasprostranjenoj korupciji u strankama, utjecala je na cjelokupan politički poredak. Do kraja istrage, Kršćansko demokratska stranka koja je dominirala 50 godina na vlasti, bila je u rasulu, a čelnik Socijalista, Bettino Craxi postao je bjegunac.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara