Bez novog talijanskog prijedloga o većinskom glasovanju

TALIJANSKO predsjedništvo EU neće podnijeti novi prijedlog o tome koliko će za svaku zemlju biti rezervirano glasova pri glasovanju u Vijeću ministara a što će biti uneseno u nacrt Europskog ustava, rekao je u ponedjeljak navečer talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini.

"Talijanski prijedlog neće donijeti promjene u odnosu na ono što je predložila Konvencija glede dvostruke većine", rekao je Frattini na konferenciji za novinare nakon sastanka s kolegama iz EU-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sustav koji predlaže Konvencija odbacile su Španjolska i Poljska koje traže da na snazi ostanu postojeći propisi, definirani Sporazumom iz Nice. Madrid i Varšava žele da na snazi ostane taj sustav koji im daje jednaku težinu pri glasovanju u Vijeću ministara kao i velikim zemljama Europske Unije (Njemačka, Britanija, Francuska, Italija).

Četiri dana prije europskog summita u Bruxellesu, talijanski ministar je naglasio da će predsjedništvo u utorak objaviti svoje "globalne prijedloge" o planu Europske konvencije koje će biti predane čelnicima proširene Unije, njih 25.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara