Bezobrazluk u Saboru: Prvo će udariti na standard građana, a onda će rušiti Vladu

Bezobrazluk u Saboru: Prvo će udariti na standard građana, a onda će rušiti Vladu

Foto:FaH

KONTROVERZNI i po mnogima štetni Zakoni o zdravstvu našli su se danas u Saboru po hitnoj proceduri, a odmah nakon te točke HDZ će rušiti svoju Vladu!? Naime, Sjednica Sabora je počela je raspravom prijedloga izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju.

> Nakić udara po bolesnima, građani rezignirani: "Umjesto na liječenje, kod kuće ćemo čekati groblje"

> Nakić: Reformom hitne medicine povećat će se sigurnost hithih pacijenata

> Vlada odlučila: Poskupljuje bolničko liječenje, mijenjaju se i pravila na Hitnoj


Vlada predlaže povećanje maksimalnog iznosa sudjelovanja osiguranih osoba u troškovima zdravstvene zaštite sa 60,13 posto proračunske osnovice na 90,20 posto proračunske osnovice. To znači da se za osobe koje nemaju dopunsko zdravstveno osiguranje maksimalni iznos participacije za bolničko liječenje povećava s dvije na tri tisuće kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, izmjenama se osiguranicima HZZO-a propisuje obveza plaćanje naknade za pregled u hitnom bolničkom prijamu koji je obavljen na njihov zahtjev, i to u slučaju kada se pregledom ne ustanovi indikacija za hitnu medicinsku pomoć, koja podrazumijeva pružanje dijagnostičkih i terapijskih postupaka nužnih u otklanjanju neposredne opasnosti za život i zdravlje. Prema najavama, ta bi naknada trebala iznositi 150 kuna.

Izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti Vlada u cilju osiguranja dostupnosti te jačanja uloge primarne zdravstvene zaštite, do kraja 2017. produljuje rok kada prestaje rad u privatnoj praksi zakupom i to za ljekarničku djelatnost, djelatnost dentalnog laboratorija i pojedine specijalističke djelatnosti.

Izmjene se donose radi nužnosti osiguranja dostupnosti, sveobuhvatnosti i kontinuiranosti pružanja zdravstvene zaštite stanovništvu, što bi bilo ugroženo u slučaju prestanka rada zdravstvenih radnika - zakupaca jedinica zakupa domova zdravlja, obrazlaže Vlada.

Građani su ovakve mjere opisali kao udar na standard građana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara