BiH: Kaznena prijava protiv "jakog čovjeka" SDA

ZASTUPNIK u bosansko-hercegovačkom parlamentu i jedan od najmoćnijih ljudi Stranke demokratske akcije (SDA) Hasan Čengić suočit će se, po pisanju bosanskohercegovačkog tiska u četvrtak, s kaznenom prijavom što ju je protiv njega podnijela Uprava policije Ministarstva unutarnjih poslova Federacije BiH zbog navodnih zloporaba što ih je počinio u vrijeme kada je bio na dužnosti zamjenika federalnog ministra obrane.

Kaznenu prijavu federalni je MUP Tužiteljstvu BiH podnio u srijedu uz naznaku kako je uz "H. Č. osumnjičena i osoba čiji su inicijali T. B".

Prenoseći ove informacije, svi bosanskohercegovački dnevni listovi navode kako se radi o Čengiću i njegovom bliskom poslovnom suradniku Tariku Balti.

Čengića se sumnjiči kako je 1996. godine protupravno ovlastio tvrtku Bosanska investicijska organizacija (BIO), čiji je formalni direktor bio Balta, za proizvodnju eksploziva, oružja i streljiva. Istragom je utvrđeno kako se to poduzeće, kojim u stvarnosti upravlja upravo Čengić, nije nalazilo na popisu onih koje je federalna vlada u to vrijeme ovlastila za djelatnosti prometa naoružanjem i vojnom opremom.

Čengić je u izjavama koje je dao bosanskohercegovačkim medijima odmah opovrgnuo utemeljenost optužbi ustvrdivši pri tom kako je zapravo žrtva politički motiviranih progona.

"Jako je čudno da se 2004. godine radi nešto što oni nazivaju kaznenim djelom napravljenim prije osam godina. Mnogo pitanja se tu postavlja, počevši od zastare slučaja do toga zašto je sada sve pokrenuto", kazao je Čengić "Dnevnom avazu".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podnošenje kaznene prijave protiv Hasana Čengića ima posebnu težinu, jer je on trenutačno zastupnik u državnom parlamentu, no istodobno ga se smatra osobom koja je predvodnik tzv. tvrde struje unutar SDA.

Čengić je godinama, a posebice tijekom rata, bio možda najmoćniji čovjek unutar SDA jer je praktično kontrolirao sva financijska sredstva koja su stranci pristizala u obliku donacija iz arapskih zemalja.

Sarajevski neovisni mediji često su optuživali Čengića da je svoj poslovni imperij sagradio upravo zahvaljujući poziciji što ju je imao u stranci i nograničenom povjerenju što mu ga je ukazivao Alija Izetbegović.

Od 2003. godine Čengić se nalazi na popisu osoba kojima je zabranjen ulazak u Sjedinjene Američke Države zbog njegovih sumnjivih poslovnih aktivnosti.

Čengić je upravo na inzistiranje američke vlade tijekom 1996. godine smijenjen s pozicije doministra obrane Federacije BiH.

Unatoč toj činjenici sadašnje vodstvo SDA nije poduzelo nikakve korake koji bi doveli u pitanje njegovu poziciju u stranci niti u Parlamentu, što pokazuje kako je njegov utjecaj još uvijek iznimno velik.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara