BiH pozdravlja uhićenje S. Huseina, Karadžić i dalje "na čekanju"

MINISTAR vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić pozdravio je u ponedjeljak uhićenje bivšeg iračkog diktatora Saddama Husseina istaknuvši kako će to pomoći učvršćenju demokracije u Iraku.

"Ovo uhićenje pomoći će stabiliziranju stanja u Iraku ali i eliminiranju drugih diktatorskih režima bilo gdje u svijetu", kazao je Ivanić na konferenciji za novinstvo održanoj u Sarajevu.

Odgovarajući na novinarski upit je li sada došlo vrijeme da se pravdi napokon privede i Radovan Karadžić, Ivanić je kazao kako je to nedvojbeno posljednje veliko političko pitanje koje opterećuje Bosnu i Hercegovinu.

"Taj se problem mora razrješiti a nešto veću odgovornost za to imaju domaće vlasti, no snosi je i međunarodna zajednica. Krajnje je vrijeme da oni zajednički rade na rješenju tog pitanja", kazao je šef bosanskohercegovačke diplomacije.

Ivanić je potvrdio kako očekuje da tvrtke iz njegove zemlje dobiju neke od unosnih poslova u obnovi Iraka, posebice stoga što je BiH pripravna uputiti svoje vojnike u misiju održanja mira u toj zemlji.

Ministar vanjskih poslova BiH drži kako bi bilo najprimjerenije da se u Irak uputi postrojba za razminiravanje. Pirotehničari iz BiH u Iraku bi mogli puno pomoći, drži Ivanić, a istodobno bi bili izloženi manjim rizicima od, primjerice, pripadnika transportne postrojbe čije je slanje prvobitno planirano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Mladen Ivanić je potvrdio kako je dobio poziv za službeni posjet Izraelu do kraja ove godine.

Taj je poziv međutim prouzročio ozbiljna unutarnjopolitička sukobljavanja u BiH zbog palestinskog pitanja na kojemu posebice inzistira bošnjačka strana.

Ministar vanjskih poslova BiH je kazao kako je palestinski veleposlanik u BiH zahtijevao da se tijekom njegova posjeta Izraelu organizira i susret s Jaserom Arafatom no tome se energično usprotivila vlada u Tel Avivu.

Kompromisni prijedlog je bio da se Ivanić sastane s premijerima Izraela i Palestine te s ministrima vanjskih poslova no to pitanje nije do kraja rješeno pa je moguće da se planirani put u Palestinu jednostavno odgodi.

"Od ovog se posjeta pokušava napraviti problem a to ne odgovara nikome pa ni palestinskom narodu", kazao je Ivanić.

Ivanić je istaknuo kako nastali problemi ne dovode u pitanje stajališta BiH da su neprihvatljivi pokušaji izralske vlade da se protjera Arafata baš kao i gradnja zida između izraelskog i palestinskog teritorija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara