"Bijele udovice" zbog krize izgubile sve: Talijani se masovno ubijaju zbog nezaposlenosti i dugova

KLJUČNI PODACI
 • U petak u Italiji prosvjeduju "bijele udovice"
 • To su supruge muškaraca koji su počinili samoubojstvo zbog krize
Piše: I.Kri.
ponedjeljak, 30.4.2012. 19:10
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

"Bijele udovice" zbog krize izgubile sve: Talijani se masovno ubijaju zbog nezaposlenosti i dugova

Ilustracija: AFP

DESECI Talijanki čiji supruzi su počinili samoubojstvo zbog recesije će u petak marširati ulicama kako bi privukle pozornost na svoju bijedu.

Talijanski mediji su žene više od 25 poslovnjaka koji su se ubili zbog financijskih problema nazvali "bijelim udovicama", a članove njihovih obitelji i njih će u petak voditi Tiziana Marrone, nezaposlena supruga obrtnika koji se prošlog mjeseca zapalio ispred poreznog ureda u Bologni te umro devet dana kasnije, piše Guardian. Organizatori prosvjeda su najavili da će tijekom marša nositi bijele zastave iz bolnice u Bologni gdje je liječen Giuseppe Campaniello nakon što se zapalio.

"Volim te, Giuseppe"

Marrone je postala simbol patnje nakon što je dala nekoliko intervjua te je na nacionalnoj televiziji pročitala suprugovu posljednju poruku. "Draga ljubavi, ja ovdje plačem. Jutros sam otišao malo ranije, želio sam te probuditi i pozdraviti te, no ti si tako dobro spavala te me je bilo strah buditi te. Ovo je ružan dan. Od svih sam zatražio oprost. Za nekoliko mjeseci ćeš postati ujna, i nadam se da će sve proći dobro pa će Danilo i Sara biti sretni, a i ti. Sve vas ljubim. Volim te, Giuseppe", pročitala je pozdravnu poruku koju je napisao njezin suprug na televiziji Marrone.

Sudeći prema podacima Instituta za društvena istraživanja EURES stopa samoubojstava u Italiji raste od 2008. godine. Prosječno su se u 2010. godini u Italiji ubijale dvije osobe, od toga 362 nezaposlenih i 336 poduzetnika. U 2011. je zatvoreno rekordnih 11,615 talijanskih poduzeća. U 2012. godini je najmanje 25, a brojka se kreće do čak 70, ljudi počinilo samoubojstvo koje je bilo povezano sa ekonomskim problemima, posebno su česti slučajevi na industrijskom sjeveru i u sektoru građevinarstva.

"Moja borba nije samo moja..."

Udovice kažu da je premalo dijaloga i nedovoljno pomoći države koje su upale u očaj zbog nezaposlenosti, bankrota i problema sa vraćanjem kredita. "Moja borba nije samo moja, nego i od svih Talijana koji su se našli u mojoj situaciji i gotovo svih udovica iz tih obitelji. Mi jednostavno ne znamo kamo se okrenuti kako bi otplatile dugove", rekla je Marrone. U zadnjih mjesec dana se broj samoubojstava još povećao.

Iako je prosvjed u petak apolitičan, on pokazuje stanje u kujem se nalazi talijansko društvo: kombinaciju gađenja, nemoći i frustracije koju Talijani osjećaju prema političarima. Jedan popularni restoran je ovog tjedna čak objesio i znak "Zabranjen pristup političarima". Talijanske novine su posljednjih tjedana ispunjene naslovima o luksuznom životu korumpiranih političara sa previsokim plaćama, dok se mnoge obitelji bore za preživljavanje zbog mnogo nezaposlenih i novih poreza te mjera štednji koje je uvela vlada tehnokrata Maria Montija.

Kradljivci ostaju slobodni, a oni koji ne mogu platiti porez se ubijaju

"Vlada mora promijeniti zakone, jer nije pravedno to što se događa u Italiji", rekla je Marrone. " s jedne strane imamo one koji kradu i ostaju slobodni, a s druge su oni koji se sami zapale jer ne znaju kako platiti porezne dugove", zaključila je Marrone.

Komentari (20)
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

 • Alberto296   Objavljeno prije 3 godine
  Puno se manje ubijaju Talijani s juga. Oni su navuknuti na nezaposlenost.


 • jovovic_iggy   Objavljeno prije 3 godine
  Budale, pored svih sranja jos zaduzuju familiju za troskove sahrane + crninu.


 • mrx_69   Objavljeno prije 3 godine
  Masovno.hahahahahahah


 • xpusac   Objavljeno prije 3 godine
  Cim je otisa Berlusconi i dosa ljevicar Monti Italija je pala u depresiju.


 • shiboleth   Objavljeno prije 3 godine
  tragedija koja se veže na dug popis zla neoliberalizma. Na ovaj ili onaj način, čini se, bit će krvi...


 • kverkus   Objavljeno prije 3 godine
  nikada ali nikada i pod nikoju cijenu nesmijemo prihvatiti samoubojstvo.ako treba treba i krasti, dizati revolucije jer obično ako je čovjek u bezizlaznoj situaciji postoji i greška drugih odnosno suodgovornost više osoba za takvu situaciju. sigurno da drugarstvo i otvaranje prema drugim ljudima može pomoći olakšavanju situaciji.također je potrebno prihvatiti se takvim kakav jesam bez postavljanja bilo kakvih kriterija jer pretjerana ograničenost,tjesnoća,uskost dolazi zbog našeg tjeranja kriterija.ma, čovječe svijet je dovoljno velik da ćeš negdje i nekad nači svoju sreću i zadovoljstvo, otvori se i kreni u svijet.čovječe, bog ili priroda te je stvorila na ovom planetu i tvoje je puno pravo na ovom planetu moći živjeti.


 • Jogurt22   Objavljeno prije 3 godine
  Danas se 80% svega proizvodi na dalekom istoku i ne znam cemu cudjenje, za 20 godina cemo mi imat standard ispod onog Kine, Tajlanda, a da ne govorim o istocnim tigrovima koji nas po standardu vec i danas daleko šiju. Neka se jos i Indija malo trgne i EU ce za kojih 50 godina postat zemlja treceg svijeta

Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najnovije