Bjelovarsko-bilogorska županija kreditirat će mesoprerađivače

POGLAVARSTVO Bjelovarsko-bilogorske županije na današnjoj je sjednici ovlastilo župana Damira Bajsa da vodi pregovore s proizvođačima svinja i mesoprerađivačkim industrijama kako bi se omogućio otkup oko 10.230 svinja koje seljaci te županije sada nemaju komu prodati.

Županije će mesnim industrijama osigurati kredit za interventni otkup uz kamatu od šest posto. Novac će se osigurati izdvajanjem 20 posto iznosa koji je Županija namijenila za kreditiranje stočarstva pa će se time dobiti oko 700 tisuća kuna. Budući da će Županija kreditirati interventni otkup, cilj je, rekao je župan Damir Bajs, da se osigura otkupna cijena veća od one koja se trenutačno nudi u Hrvatskoj. Sada mesne industrije nude od šest i pol do osam kuna po kilogramu što, prema ocjeni seljaka, ne omogućuje povrat novca uloženog u tov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Županija će kreditirati interventni otkup u svoje tri mesne industrije - u bjelovarskom BIM-u (Konzum), MAT-u i Daruvarčanki.

Odluka o interventnom otkupu u toj županiji uslijedila je nakon jučerašnjeg sastanka uzgajivača svinja i predstavnika županije te mesnih industrija, na kojemu je zaključeno da zbog prekomjernog uvoza i nesređenog tržišta nema drugog načina prodaje viška od 10.230 svinja, a upozoreno je da će svinjogojci ubuduće morati ugovarati proizvodnju s otkupljivačima, odnosno mesnim industrijama, da bi se izbjegle takve situacije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara