Bježe od smrti: Zbog ofenzive na Faludžu u tri tjedna odselilo 43.000 ljudi

Bježe od smrti: Zbog ofenzive na Faludžu u tri tjedna odselilo 43.000 ljudi

Foto: Hina

OFENZIVA iračkih snaga čiji je cilj preuzeti od džihadista njihovo uporište Faludžu uzrokovala je odlazak 43.000 osoba u samo tri tjedna, objavila je u utorak međunarodna organizacija za migracije (OIM).

Iračka vojska, uz pomoć paravojnih snaga, pokrenula je 23. svibnja veliku ofenzivu čiji je cilj zauzeti Faludžu koja se nalazi 50-tak kilometara zapadno od Bagdada.

OIM je "identificirao ukupno 43.470 raseljenih Iračana iz Faludže između 23. svibnja i 13. lipnja", kaže se u priopćenju. Njih oko 10.000 pobjeglo je između 11. i 13. lipnja, a većina ih nije živjela u Faludži nego na periferiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Deseci tisuća civila i dalje su zatočeni u središtu grada, a neke Islamska država koristi kao ljudski štit.

"Izbjeglice iz Faludže trebaju hitnu pomoć", rekao je Thomas Lothar Weiss, šef misije OIM-a za Irak. "Financijska sredstva nisu dovoljna kako bi toliko broj raseljenih dobio adekvatnu pomoć", naglašava on.

Nakon ovog posljednjeg vala izbjeglica, broj Iračana koji su morali pobjeći iz svojih domova od početka 2014., kada se IS domogao velikih područja sjeverno i zapadno od Bagdada, popeo se na 3,3 milijuna ljudi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara