Blix traži od Iraka da počne s uništavanjem raketa 1. ožujka

Blix traži od Iraka da počne s uništavanjem raketa 1. ožujka
GLAVNI UN-ov inspektor za oružje Hans Blix zapovjedio je u petak da s 1. ožujkom Irak započne s uništavanjem desetaka raketa i njihovih bojevih glava, motora i lansera, što predstavlja ključni test iračke volje da se pokori UN-ovim zahtjevima za razoružanjem.

Uništenje raketa Al Samoud 2, koje prelaze domet od 150 kilometara koliki je odredio UN, bit će udarac Iraku koji se priprema za mogući američki napad.

Ako ih ne uništi, SAD i Velika Britanija moglo bi to iskoristiti kao dokaz da Irak ne surađuje se UN-om i da je rat s Irakom opravdan.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Primjeren pripreme trebale bi biti napravljene kako bi proces uništenja mogao započeti 1. ožujka´ zatražio je Blix u pismu na četiri stranice upućenom višem savjetniku iračkog predsjednika Sadama Huseina, Amiru al-Saadiju.

U pismu, podijeljenom članovima Vijeća sigurnosti, kaže se da je panel stručnjaka, koji je Blix organizirao, zaključio da Al Samoud 2 rakete prelaze za 33 kilometra domet od 150 kilometara, koji je postavilo Vijeće sigurnosti u rezoluciji iz 1991.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara