Bozanić dao 4 mjeseca za utvrđivanje stanja u Caritasu

Bozanić dao 4 mjeseca za utvrđivanje stanja u Caritasu

KARDINAL Josip Bozanić, odgovarajući na pitanja novinara vezana uz slučaja zlostavljanja u Caritasovom domu u Brezovici, je rekao kako ne vjeruje da jedan slučaj može poremetiti stav građana prema katoličkoj crkvi, a najavio je i objavu dekreta o uspostavljanju vizitacije Caritasa Zagrebačke nadbiskupije u kojemu će biti izneseni podatci o tomu kako će Crkva ispitati stanje u Caritasu.

Odgovarajući na novinarsko pitanje hoće li smijeniti ravnateljicu Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Jelenu Brajšu zbog "slučaja Brezovica" kardinal Bozanić rekao je da Crkva ima svoj način djelovanja i svoje procedure. S tim u vezi, najavio je i objavljivanje spomenutoga dekreta.

Na upit "je li svjestan činjenice da je zbog slučaja Brezovica, prema posljednjim istraživanjima, smanjeno povjerenje vjernika u Katoličku crkvu", kardinal Bozanić je kazao da to treba ispitati, jer, kako je rekao, "ispitivanja su različita, a njihovi rezultati su često onakvi kakve želimo".

"Ne vjerujem da jedan slučaj može poremetiti temeljni stav koji je prisutan u hrvatskome građanstvu, a to je otvorenost i povjerenje prema Crkvi" - kazao je nadbiskup Bozanić.

Bozanić do adventa želi znati kakvo je stanje u Caritasu

Zagrebački nadbiskup Bozanić izdao je dekret o kanonskoj vizitaciji u Caritasu Zagrebačke nadbiskupije u kojemu stoji da će vizitacija početi 1. kolovoza ove godine te da će vizitator biti pomoćni biskup zagrebački msgr. Valentin Pozaić.

U današnjem priopćenju Ureda zagrebačkoga nadbiskupa za odnose s javnošću navodi se da je za zamjenika biskupa Pozaića imenovan ravnatelj Nadbiskupske klasične gimnazije Boris Balenović.

U dekretu kardinala Bozanića stoji da vizitacija treba biti dovršena najkasnije do prve nedjelje Došašća 2005. te da će vizitatori, po završetku vizitacije, podnijeti iscrpno izvješće te izraditi i predložiti obnovljeni Statut za novi ustroj Caritasa.

"Stupanjem na snagu obnovljenoga Statuta završit će dosadašnja služba predsjednika i ravnatelja Zagrebačkog Caritasa, a ubuduće te će službe biti popunjavane na određeno vrijeme utvrđeno Statutom", dodaje se i navodi kako će imenovanjem predsjednika i ravnatelja Caritasa prema obnovljenom Statutu završiti vizitacija Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

"Vizitatorima treba omogućiti cjelovit uvid u stanje Caritasa: organizaciju, strukturu zaposlenika, financijsko poslovanje, arhivsku dokumentaciju i drugo", navodi se u dekretu kardinala Bozanića koji poziva sve zaposlene i sve osoblje Caritasa da s povjerenjem surađuju s vizitatorima i njihovim suradnicima.

Dodaje se da će, za vrijeme trajanja vizitacije, predsjednik i ravnateljica Caritasa obavljati samo redovite poslove te da ne smiju uvoditi nikakve promjene bez dopuštenja vizitatora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadbiskup Bozanić povjerio je vizitatorima sve kanonske ovlasti potrebne za tu zadaću, a oni će pak, za pomoć u izvršavanju povjerene im zadaće, osnovati posebno povjerenstvo sastavljeno od osoba stručnih za to specifično područje.

Kardinal Bozanić podsjetio je da je organiziranije djelovanje Caritasa Zagrebačke nadbiskupije počelo 1931. te da je osobito značajno njegovo djelovanje bilo za nadbiskupske službe blaženoga Alojzija Stepinca u vrijeme Drugoga svjetskog rata.

Dodaje se da je, dolaskom komunista na vlast, Zagrebački Caritas 1946. prisilno prestao raditi, te da ga je u studenome 1966. obnovio kardinal Franjo Šeper koji je brigu za njegovo vođenje povjerio gospođi Jeleni Brajši.

"U razdoblju komunističkoga režima, iako pravno u ilegalnome položaju, Caritas neumornim zauzimanjem gospođe Brajše postupno širi i grana djelovanje ne samo u Zagrebačkoj nadbiskupiji nego i preko granica Hrvatske, posebno u skrbi za napuštenu i obespravljenu djecu kao i onu s posebnim potrebama, u skrbi za žene u nevolji, i u brizi za hendikepirane, stare, nemoćne i socijalno ugrožene osobe", navodi se.

Ističe se da je u vrijeme Domovinskoga rata Caritas zbrinjavao žrtve rata, među kojima su bili najbrojniji djeca i žene te da je to djelovanje nastavljeno i poslije rata novim akcijama, osobito u vidu liječenja ratnih posljedica.

"Međutim, u ovom trenutku novonastale prilike i poteškoće koje se povezuju s Caritasom nalažu nam hitni zadatak sve temeljito ispitati i odgovorno poduzeti konkretne inicijative kako bi Zagrebački Caritas bolje prilagodio svoj ustroj i djelovanje novim izazovima i potrebama" - stoji u dekretu kardinala Bozanića izdanom nakon današnjeg supotpisivanja Pisma namjere radi što bržeg rješavanja pitanja prostora za buduće Katoličko sveučilište u Zagrebu.

Pismom namjere Vlada se obvezuje da će do kraja ove godine osigurati sve pretpostavke za sklapanje ugovora o prijenosu vojarne "Kralj Tomislav" u Zagrebu u posjed Nadbiskupiji zagrebačkoj za potrebe budućeg Katoličkog sveučilišta u Zagrebu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara