Britanski MI6 "prihvatio" preporuke iz Butlerovog izvješća

BRITANSKA vanjskopolitička obavještajna služba (MI6) u srijedu je poručila da "u potpunosti prihvaća preporuke" Butlerovog izvješća o njezinim greškama u procjeni iračkog arsenala oružja za masovno uništenje.

"MI6 u potpunosti prihvaća preporuke lorda Butlera. Kritike imaju težinu i pravilno su usmjerene na postupke, a ne na pojedince", izjavio je glasnogovornik britanskog ministarstva vanjskih poslova, pod kojim djeluje MI6.

"MI6 izvješće smatra razboritim i dobrim", rekao je taj glasnogovornik, dodavši kako je "Lord Butler pozorno proučio složene aspekte prikupljanja i analize podataka, na uravnotežen i koristan način".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već je u tijeku rad na poboljšanju postupaka procjenjivanja u MI6", kazao je glasnogovornik.

Upravo je MI6 krajem 2002. britanskoj vladi predočio informacije prema kojima Irak raspolaže oružjem za masovno uništenje, koje do danas nije pronađeno.

Izvješće lorda Butlera, objavljeno u srijedu, tvrdi da su britanske tajne službe počinile teške pogreške u analizi iračkog arsenala prije početka rata, ali je u njemu premijer Tony Blair pošteđen, jer se ocjenjuje da za njih nije odgovoran.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara