Britanski muslimani u panici, učestali žestoki napadi na džamije

Britanski muslimani u panici, učestali žestoki napadi na džamije

ABDUL MUNIM, jedan od muslimanskih vođa na Otoku, potvrdio je kako su žestoki napadi na džamije u Velikoj Britaniji sve češća pojava, izazvana prvenstveno terorističkim činom Al-Qaide prošlog četvrtka.

Ova alarmantna situacija natjerala je Munima da napiše priopćenja svim imamima u Velikoj Britaniji u kojima stoji kako trebaju voditi računa o sve učestalijim napadima na muslimanska sveta mjesta, kao i na veliku opasnost od širenja vala islamofobije, prenosi ugledni list The Independent.

Iqbal Sacranie, generalna tajnica Muslimanskog vijeća Velike Britanije također je potvrdila kako su bombaški napadi rasista na džamije sve žešći, te da ne zaobilaze ni druge islamističke institucije.

Napadi eksplozivnim napravama na džamije i ostala okupljališta muslimana zabilježeni su u Tower Hamletsu, Mertonu (London), Telfordu, Leedsu, Bristolu i Bradfordu.

Kod džamije Shajala u Birkenheadu dva su bijelca izlila benzin u poštanski sanučić i zapalili ga.

Pomoćni iman Boshir Ullah tijekom požara je ostao zarobljen u svojoj sobi na katu, dok je vatra plamtjela svuda oko džamije. Spašen je tek po dolasku vatrogasaca koji su ga iznijeli kroz prozor.

Nasilje nad muslimanima u Britaniji je započelo nakon 11. rujna, kada se dogodio prvi slučaj zapaljenja poštanskog sandučića džamije.

Nakon toga su uslijedili sve češći i krvaviji obračuni, koji su nakon londonskih eksplozija postali nepodnošljivi za muslimane.

U istočnom Londonu situacija je najgora, gdje su ljutiti rasisti brutalno uništili džamiju Mazahirul Uloom, ali i školu na Mile End Roadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zajednica bangladeških i pakistanskih muslimana u tom dijelu Londona živi u stalnom strahu za svoj život, kao i život svoje djece.

Svi veći ekscesi dogodili su se unazad pet dana, a prvi od njih prijavila je žena podrijetlom iz Azije. Ona je bila žrtva skupine mladića koji su je pokušali zapaliti, no uspjela se otrgnuti iz njihovih ruku i spasiti živu glavu.

U isto vrijeme je u Mertonu uhićena peteročlana banda koja je bacala staklene boce na džamiju Sikih.

Dan nakon u Leedsu je na prozor džamije Jamiat Tablighul podmetnuta zapaljena odjeća, koja je izazvala požar velikih razmjera.

U subotu, točnije dva dana nakon londonskih eksplozija, bačena je bomba na džamiju u Wellingtonu, a u nedjelju se dogodila repriza u Birkenheadu.

Na ovakva svetogrđa nije ostala imuna policija, kako ni vlast Velike Britanije, koja provodi najstrožu zaštitu džamija i ostalih muslimanskih institucija diljem zemlje.

Faruk Ahmed, tajnik džamije Mazahirul Uloom , užasnut je ovakvim "tretmanom", te unatoč izjavi kako je napad na London bio zločin, svakodnevno trpi teror rasista.

"Nisam mogao niti sanjati da će se takve stvari događati u našoj džamiji, koja je srce muslimanske zajednice. Ovo je sveto mjesto i to bi svi trebali poštovati, bilo da se radi o crkvi, sinagogi, hramu ili džamij." - potreseno je kazao Ahmed.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara